Blog

Hormoonverstoorders in cosmetica

20:36 08 december in Gezondheid
18 Comments
53

Begin oktober 2015 verscheen er op Panorama een ophefmakende reportage ovzwangere vrouw - vrij te gebruiken fotoer ‘hormoonverstoorders’ in cosmetica. De week erna stond facebook vol met gedeelde berichten van deze reportage en zag ik ook infofolders van onder andere de gezinsbond plots overal in beeld. Heb je jonge mama’s of vriendinnen die zwanger willen worden in je vriendenkring, dan is het bericht je wellicht ook opgevallen. Maar misschien ontglipte de reportage je toch en mag deze blogpost ook even jouw ogen openen. Want dat heeft de reportage zeker met mij gedaan! Ook al weet ik dat we niet alles moeten geloven, eten, gebruiken en slikken wat ze ons als ‘gezond’ of ‘veilig’ willen verkopen, toch was het voor mij een eyeopener. En een reden om de producten in onze kast kritisch onder de loep te nemen.

 

Wat zijn dat nu, die hormoonverstoorders?

Hormoonverstoorders zijn chemische stoffen die de werking van onze natuurlijke hormonen nabootsen of juist de werking ervan blokkeren. Ze zitten in cosmetica, voeding, tandpasta, kledij, luchtverfrissers en zo veel meer. De effecten ervan zijn sterk afhankelijk van het moment van blootstelling. De meest kwetsbare groepen die vermeld worden, zijn zwangere vrouwen (en hun ongeboren kindje) en kleine kinderen. De chemische stoffen kunnen namelijk zonder problemen door de placenta en zelfs kleine hoeveelheden kunnen de groei en ontwikkeling van het ongeboren baby’tje beïnvloeden. Zijn of haar afweersysteem is nog niet of te weinig ontwikkeld om de stoffen te kunnen elimineren. Idem voor kleine kinderen. De schadelijke effecten treden vaak pas veel later in het leven op en zijn zeker nog niet allen gekend.

De hormoonverstoorders worden, terecht, in verband gebracht met de toenemende onvruchtbaarheid, immuniteitsproblemen, borst- en prostaatkankers, vroegtijdige borstontwikkeling bij meisjes, obesitas en diabetes.

De hormoonverstoorders die in cosmetica zitten, komen via je huid in je bloedbaan en lichaam terecht. In de reportage wordt de test gedaan. Elke dag dat je iets van cosmetica met hormoonverstoorders gebruikt, is het zichtbaar in je urine. Dus de stoffen gaan je hele lichaam rond… en je kan dan maar hopen dat ze zoveel als mogelijk worden uitgescheiden en ondertussen geen kwaad hebben aangericht.

 

Zorgen maken?

Ik ben van mening dat alles wat je kan doen, nuttig is en je niet mag laten links liggen. Ik hoor sommigen al denken… de overheid verbiedt toch schadelijke stoffen in onze voeding, cosmetica,… en verpakkingen? Wel, dat is volgens mij het allerlaatste waar je moet op hopen. En dat wordt ook bevestigd in de reportage. Enkel Denemarken zou een veel strenger beleid voeren. Zo toonden ze dat daar onlangs alle microgolf-popcorn uit de handel gehaald is, omdat er een schadelijke stof in de verpakking zit. Bij ons echter, liggen die verpakkingen nog steeds te blinken in de supermarkt.. Onze beleidmakers zijn daar niet mee bezig en staan onder grote invloed van de industrie. En daar gaat vooral veel geld mee gepaard.

Dat is ook dé reden waarom al die schadelijke stoffen nog in onze voeding, verpakkingen en cosmetica voorkomen.. omdat ze gemakkelijk én goedkoop zijn! Dat ze ongezond zijn, weet de industrie. Maar zolang ze niet verboden worden, blijven zij natuurlijk grote winst boeken.

Dus, dan maar zelf ons goed informeren en kritisch zijn. Weliswaar moeten we wel nog ‘leven’ en hoeven we zeker geen freak te worden. Een goede balans tussen een gezond leven en af en toe eens een uitspatting, is de boodschap. Een gezonde basis, maar mét daarbij de nodige extra’s om van te genieten, dat is mijn levensidee!

 

De hormoonverstoorders in mijn cosmetica-kast:

Na het zien van de reportage word je ontzettend nieuwsgierig om te weten welke hormoonverstorende producten er in je eigen kast, zonder dat je het weet, zouden zitten. Ik deed de test met de hormoonverstoorder ‘parabenen’. Parabenen zijn bewaarmiddelen in cosmetica die hormoonverstorend werken. De industrie weet dat, maar blijft ze gebruiken omdat ze goedkoop zijn en gemakkelijk op elke temperatuur te verwerken.

Ondanks wij al zeer bewuste kopers zijn en proberen voor gezonde opties te kiezen, was het resultaat toch verbluffend! En het zijn vooral de grote merken die beweren anti-allergische, gezonde, biologische, huidvriendelijke producten op de markt te brengen, die door de mand vallen!

Hieronder een foto van wat ik allemaal uit mijn kast haalde.. en algauw mijn vuilzak zal vullen. Zoals je ziet: merken als Rituals, The Body Shop, L’ Oréal, Payot, Bodysol en niets minder dan het babymerk Zwitsal!

IMG_0734

Allen grote merken die pretenderen huidvriendelijke producten op de markt te brengen. Neem nu als voorbeeld de hydraterende lichaamsboter van The Body Shop.. mét biologische olijfolie staat er op de verpakking.. maar daarnaast zit het vol chemische stoffen!

En ja het meest onthutsend voor mij waren de snoetenpoetser-doekjes van Zwitsal.. doekjes die speciaal gemaakt zijn om het gezichtje van baby’s en kleine kinderen schoon te maken. En iedereen die een kindje heeft, weet het genoeg. Ze doen niet liever dan in het doekje te bijten of het in hun mond te stoppen! Dus niet alleen via de huid, maar rechtstreeks via de mond, nemen onze kleintjes die schadelijke parabenen binnen!

 

Wat kunnen we doen?

Naast de parabenen te gaan opzoeken in je cosmetica-kast en die producten naar de vuilbak te verbannen, kan je nog een aantal andere belangrijke tips ter harte nemen. Volgens mij zijn dat deze:

Algemeen:

 • gebruik schoonmaakmiddelen met een ecolabel
 • was alles dat je voor de eerste keer gebruikt, eerst grondig af (in productieprocessen worden veel chemische stoffen gebruikt)
 • varieer je voeding
 • vermijd de microgolfoven als je een andere optie hebt, en warm alles op in een glazen of porseleinen schotel
 • was textiel voor je het de eerste keer gebruikt (in de productie worden ook veel chemicaliën gebruikt, die dan continu aan je huid worden blootgesteld)
 • ventileer je huis regelmatig

 

Cosmetica:

 • vermijd producten met de hormoonverstoorders parabenen
 • vermijd producten met ‘parfum’ of ‘aroma’
 • vermijd producten met flatalaten: zBP, DEP en DMP, Bisfenol A (BPA), Triclosan, Benzofenon, Cyclotetrasiloxane, Butylhydroxyanisoe (BHA) en Ethylhexyl metroxycinnamaat (EHMC)

 

Gezond cosmetica-alternatief:

Bestaan er gezonde alternatieven? Zijn er firma’s die zich wel behartigen over het uiteindelijke resultaat en gevolg van het gebruik van hun producten? Ja! Maar het zijn meestal de (tot nu toe) minder gekende merken die faire producten op de markt brengen.

Eentje springt er met kop en schouders bovenuit: APIVITA

Apivita is een Grieks bedrijf die een natuurlijke, effectieve en holistische productlijn aanbiedt van cosmetica. Ze werken voor 85 tot 100% met natuurlijke ingrediënten (zoveel als mogelijk). En ze vermijden in elk geval elke vorm van parabenen, siliconen en flatlaten! Ze hebben een zeer leuke lijn van gezonde baby- en kinderverzorgingsproducten.

 

IMG_0929

Meer info over apivita kan je vinden op www.apivita.com. De producten zijn online en in de apotheek te verkrijgen.

 

Warme groet,

Hanne

 

Hanne De Ruyck

hanne@epicentrum.be

Hanne is osteopaat en kinderosteopaat. Ze richtte samen met haar man Niels groepspraktijk Epicentrum op. Ze is tevens een gedreven docente in topics aangaande osteopathie bij kinderen en zwangere vrouwen.

18 Comments
 • dewispelaere.marlies@gmail.com'
  Marlies De Wispelaere 13:52, 9 december 2015 Beantwoorden

  Bedankt voor deze toffe info! Liefs!!

 • ilseenfrank@gmail.com'
  Ilse Torremans 15:49, 9 december 2015 Beantwoorden

  Goede info en leuke actie!

 • lisette.huybrechts@telenet.be'
  lisette Huybrechts-Thielemans 17:35, 9 december 2015 Beantwoorden

  Zou een mooi begin zijn voor mijn kleindochter Jana (13 jaar) nu ze begint te experimenteren met cosmetica, zo zijn we zeker dat ze start en goed aangeleerd wat goed is voor haar! Had ik dat 50 jaar geleden maar gehad, dan had ik nu niet de allergische reactie’s op cosmetica misschien!
  Mooi initiatief van jullie!

 • m_herbosch@hotmail.com'
  Marianne herbosch 17:43, 9 december 2015 Beantwoorden

  Ik doe graag mee

 • karin.wouters@telenet.be'
  Karin Wouters 19:02, 9 december 2015 Beantwoorden

  Mooi én natuurlijk kerstgeschenk voor mijn 14 -jarige dochter Lotte !
  Prettige feestdagen aan iedereen!

 • groosbeek@hotmail.com'
  Greet Roosbeek 22:49, 9 december 2015 Beantwoorden

  Interessant en fijn dat jullie ons daar nog es bewust van maken! Nog fijner zou zo’n geweldig pakketje voor ons bijna jarige meid zijn 😉

 • Dominique.rombouts@telenet.be'
  Dominique Rombouts 16:44, 10 december 2015 Beantwoorden

  Altijd leuk om iets te kunnen winnen … En een tof cadeautje ! Ik vind wel één of ander lief snoetje dat ik hiermee kan verwennen

 • Fpjbrand@gmail.com'
  Femke 19:28, 10 december 2015 Beantwoorden

  Het stond al in planning maar nu ga ik het echt doen! Na de keukenkastjes ook de badkamer maar eens ‘natuurlijk’ maken. Bedankt voor je heldere blog!

 • ria.van.gestel64@telenet.be'
  Ria 16:33, 13 december 2015 Beantwoorden

  Is toch wel schrikken als je de informatie leest.
  Ga mijn kasten ook eens nakijken.
  Spijtig dat alles zo klein gedrukt staat. Telkens mijn brilletje nodig 🙂
  Ik doe ook graag mee !!!
  Warme groeten voor iedereen !

 • winny.weyten2@telenet.be'
  Winny Weyten 09:21, 17 december 2015 Beantwoorden

  Wat een leuke pakjes. Het zou héél tof zijn om er zo ééntje te winnen 🙂

 • jozefiendegheest@hotmail.com'
  Jozefien De Gheest 19:37, 17 december 2015 Beantwoorden

  Vuile handen?

  Kraantje open
  Laat het water nu maar lopen
  Handen wrijven
  Handen wassen
  Pliets pletse plonse plassen
  Handen drogen
  Kijk nu maar
  Handen proper
  Ik ben klaar!

  Met bovenstaand versje en met één van de fantastische geschenkdozen is het verzorgen van mijn zoontje (5 maanden) nòg leuker!

 • Sofie.leece@telenet.be'
  Leece Sofie 22:51, 17 december 2015 Beantwoorden

  Blij daarvan op de hoogte te zijn!

 • uitwaaien@telenet.be'
  Alissa Van Dingenen 09:10, 18 december 2015 Beantwoorden

  Met een kersvers leventje in huis, kunnen we maar beter ineens goed starten. Hij zou dus enorm genieten van de producten. Alleszins een supertoffe actie en jullie info heel erg waardevol.

 • Sharms@live.nl'
  Sarah Harms 23:41, 21 december 2015 Beantwoorden

  Ik verwacht in februari mijn eerste kindje en zou erg blij met goede verzorgingsmiddelen voor mijn kleine!

 • annelore-hoste@telenet.be'
  Annelore Hoste 22:39, 22 december 2015 Beantwoorden

  Leuk… een mooi geschenk voor de feesten

 • Joke.suetens@gmail.com'
  Joke suetens 06:43, 23 december 2015 Beantwoorden

  Fijn dat je deze info met ons deelt. Groot gelijk om dit nog eens extra onder de aandacht te brengen. Bedankt!

Post a Comment