Blog

Hoe werkt onze huid? 10 interessante weetjes + WIN!

14:42 10 januari in Gezondheid
6 Comments
88

De huid is het grootste (en tegelijk enige zichtbare) orgaan van ons lichaam. Het weegt gemiddeld 3 tot 4 kg en kan bij een volwassene wel 2 vierkante meter groot zijn! De voornaamste functies van de huid zijn bescherming tegen uitdroging, onderkoeling, beschadiging en ziektekiemen. Ook is het een barrière tegen (UV-)straling van buitenaf en zorgt het ervoor dat je temperatuur en vochthuishouding op peil blijven. Daarnaast is je huid uitermate belangrijk voor de opname van zonlicht voor de aanmaak van vitamine D.

 

Hoe onze huid precies is opgebouwd en werkt, hebben we samengevat in 10 weetjes

 

EEN. De huid bestaat uit 3 lagen: de opperhuid, de lederhuid en het onderhuids bindweefsel.

TWEE. De opperhuid (epidermis) is de buitenste en zichtbare laag van je huid en bestaat uit hoorncellen. Deze cellen worden steeds van binnenuit vernieuwd. De cellen die aan het oppervlakte komen sterven af en worden vervangen door nieuwe. Een gemiddeld mens verliest ongeveer 600.000 deeltjes van de huid om het uur. Dat komt neer op ongeveer een halve kilo per jaar!

DRIE. In de tweede laag van je huid, de lederhuid (dermis), zitten bloedvaten, lymfevaten en zenuwen. De derde laag is het onderhuids bindweefsel (hypodermis). Deze laag bestaat vooral uit vet, bindweefsel en bloedvaten. De dikte van je huid verschilt. Op je buik, je billen en op de rug is je huid het dikst.

VIER. Een gezonde huid vernieuwt zich elke 32 tot 35 dagen. Een zichtbare huidcel is eigenlijk al dood. Hoe ouder we worden, hoe trager deze huidcelvernieuwing verloopt. Hoe beter we ons lichaam voeden, hoe beter deze celvernieuwing blijft doorgaan.

VIJF. De opperhuid is gevoelig voor huidirritaties en allergieën. Allergieën komen minder voor dan huidirritaties maar beiden kunnen veroorzaakt worden schuren van kledij, handdoeken en beddengoed of door langdurige of frequente blootstelling aan water, zeep, onderhoudsproducten of andere stoffen. Huidirritatie is herkenbaar aan een droge, rode of trekkerige huid.

ZES. De huid is een belangrijke bescherming tegen bacteriële infecties. Op je huid leven wel acht miljoen bacteriën per vierkante centimeter!

ZEVEN. Hoewel de huid moeilijk doordringbaar is, kan deze onder bepaalde omstandigheden zeker stoffen opnemen. Deze komen vervolgens terecht in je bloedsomloop. Dit proces is afhankelijk van bepaalde factoren. Vooral vettige stoffen zoals olie dringen beter in de huid door dan wateroplosbare stoffen.

ACHT. De conditie van je huid is van grote invloed op de opname van stoffen. Ook je leeftijd en de plaats op je lichaam is van belang voor de opneembaarheid. Zo is bijvoorbeeld de huid achter je oor beter doordringbaar evenals een beschadigde huid en een jonge huid.

NEGEN. Vocht inbrengende crème bestaat niet! Hoewel reclames van de grote cosmeticafabrikanten ons anders doen geloven bestaat vocht inbrengende crème niet. De huid neemt namelijk geen water op. Van vocht inbrengen is dus geen sprake. Zo’n crème zorgt er ten hoogste voor dat het vetlaagje op je huid aangedikt wordt zodat er minder vocht uit je lichaam kan verdampen en het lichaam meer vocht vasthoudt.

TIEN. In veel cosmetica zitten schadelijke stoffen die door de huid in het lichaam terecht komen. Zo onder meer parabenen. Zeker zwangere vrouwen, baby’tjes en kinderen zijn hier ontzettend “vatbaar” voor. Meer lezen over parabenen en hun schadelijke effecten lees je in dit blogbericht.

 

Onze huid krijgt een hoop te verwerken

 

Dagelijks smeren we heel wat “stofjes” op onze huid. Denk maar aan je douchegel, je shampoo, je bodylotion, gezichtsverzorging, make-up en parfum. Meestal staan we hier niet bij stil. We denken enkel aan het effect op de buitenkant en bepalen aan de hand daarvan of we er tevreden over zijn of niet.

Maar we wijzen je graag op het feit dat wat je op je huid smeert dus ook van grote invloed is op je binnenkant. Als je denkt dat dit effect verwaarloosbaar klein is, dan moet je je even stilstaan bij de werking van pleisters met hormonen of medicijnen of bv. een nicotinepleister. Deze pleisters zijn slechts 2 op 2 cm groot en worden gebruikt door mensen die willen stoppen met roken. Zo’n kleine pleister is genoeg om voldoende nicotine af te scheiden aan de huid (en de bloedbaan) om iemand te doen stoppen met roken. Idem voor hormoonpleisters of pleisters die pijnstillers afscheiden. Je mag er niet aan denken wat het effect zou zijn, mocht je de stof uit de pleister op je hele lichaam smeren (zoals je bv. met een bodylotion doet)…

 

Apivita, een firma die je 100% kan vertrouwen op vlak van natuurlijke cosmetica

 

Waar vind je nu gezonde cosmetica? Welke firma’s kan je vertrouwen en werken met volledig natuurlijke ingrediënten? Eentje springt er met kop en schouders bovenuit: APIVITA

Apivita is een Grieks bedrijf die een natuurlijke, effectieve en holistische productlijn aanbiedt van cosmetica. Ze werken voor 85 tot 100% met natuurlijke ingrediënten (zoveel als mogelijk). En ze vermijden in elk geval elke vorm van parabenen, sulfaten, siliconen en flatlaten! Ze staan bekend voor een zeer goede uitgebreide verzorgingslijn. En belangrijk om weten: qua geur, gebruiksgemak, smeerbaarheid,.. enz. hoef je met een Apivita product niets in te boeten, integendeel!

Je kan hun producten in de betere apotheek bestellen en aankopen.

We mogen om het nieuwe jaar goed in te zetten, 2 pakketjes weggeven met een heerlijke natuurlijke huidolie en shampoo/wasgel, speciaal voor de gevoelige huid van baby’tjes en kinderen.

 

Hoe kan je een pakketje winnen?

 

1.  Laat onder dit blogbericht je naam en emailadres achter
2. Like onze facebookpagina van Hansbeke of word bevriend met onze facebookpagina van Westmalle of Sinaai (indien dat nog niet het geval zou zijn)
3. Like en deel ons wedstrijd-bericht op facebook via je eigen profiel (openbaar)

Op 22 januari 2018 worden de winnaars uitgeloot en bekendgemaakt.

 

* Succes! *

Hanne

Hanne De Ruyck

hanne@epicentrum.be

Hanne is osteopaat en kinderosteopaat. Ze richtte samen met haar man Niels groepspraktijk Epicentrum op. Ze is tevens een gedreven docente in topics aangaande osteopathie bij kinderen en zwangere vrouwen.

6 Comments
 • m_herbosch@hotmail.com'
  Marianne herbosch 18:19, 10 januari 2018 Beantwoorden

  Weer een leuke actie en een boeiende post!

 • ilseenfrank@gmail.com'
  Ilse Torremans 20:09, 10 januari 2018 Beantwoorden

  Geweldige producten!

 • Inketje_muts@hotmail.com'
  Inke Pinckx 09:26, 11 januari 2018 Beantwoorden

  Pasgeboren beebietje hier, productjes zouden goed van pas komen 🙂

 • stephanieboomputte0@gmail.com'
  Stéphanie Boomputte 14:13, 11 januari 2018 Beantwoorden

  Heel interessant voor onze kleine schat!

 • Cpinckx@hotmail.com'
  Pinckx Cynthia 22:37, 11 januari 2018 Beantwoorden

  Dit ziet er goed uit.

 • kelly0van0driessche@gmail.com'
  Kelly Van Driessche 10:25, 13 januari 2018 Beantwoorden

  Apivita, zie ik helemaal zitten!

Post a Comment