Blog

Boekbespreking | Samen Gezond

15:18 31 juli in boekentip, Gezondheid
0 Comments
65

 

“Het geheel is meer dan de som van delen” –  Aristoteles

 

Het is lang geleden dat we nog eens een boek onder de loep hebben genomen. De zomervakantie leek me een ideaal moment om nog eens een boek te bespreken. Niet ‘zomaar’ een boek. Die zijn er genoeg. Maar een boek waar je mogelijks iets aan gaat hebben voor jezelf en voor je gezondheid.

De auteur van het boek ken ik persoonlijk van vroeger. Christel Stevens, van opleiding ingenieur en orthomoleculair diëtiste. Ik heb tal van lezingen bij haar gevolgd om mezelf bij te scholen in voeding en het inzetten van voedingssuppletie. Christel kampte vroeger zelf met serieus overgewicht toen ze nog directeur was van een zoetwarenfabriek.

Haar boek ‘Samen Gezond’ is de geactualiseerde versie van haar eerdere boek ‘definitief verlost’.

 

In haar nieuwe boek beschrijft ze mogelijke oplossingen voor chronische klachten, pijn en overgewicht. Valt het je ook op dat er steeds meer mensen te kampen hebben met chronische problemen? Moeheid, overgewicht, spijsverteringsproblemen, migraine, niet goed voelen in je vel,..

Gezondheid is zoveel meer dan enkel de afwezigheid van ziekte. Het is vaak een opeenstapeling van verschillende factoren. Deze factoren beschrijft Christel uitgebreid in haar boek.

Je bent niet wat je eet, maar wat je verteert!

 

Haar stokpaardjes zijn deze 5 peilers: voelen, bewegen, voeden, rusten en ademen. Als je een chronisch probleem wil aanpakken, moet je je richten op meer dan één peiler natuurlijk. Zeker in onze huidige maatschappij moeten chronische problemen uitgebreider en ‘holistischer’ worden bekeken als je een duurzaam effect wil bekomen. Een pleister op de wonde is helaas niet genoeg als je definitief verlost wil zijn van je klachten.

Het lijkt wel of er wekelijks ergens één of ander dieet bij komt. Boeken over gezonde voeding rollen over de toog als zoete broodjes. Kortom; mensen zijn op zoek naar inspiratie voor hun voeding. Het is een actueel thema! In één dieet heb ik echter nooit geloofd.

Het kan zijn dat de ene persoon veel baat heeft bij een keto-dieet en de andere bij een traject met intermittent fasting. Maar is dit voor ‘iedereen’ goed? Dit zou kort door de bocht zijn. Ik geloof wel in een multifactoriele aanpak waar bij je lichaam centraal staat. Bij zo’n aanpak is ‘rust’ en ademhaling minstens even belangrijk dan hetgeen je eet. Want je bent niet wat je eet maar WAT JE VERTEERT zoals Christel het omschrijft. En dat klopt. Je kunt nog zo een gezond voedingspatroon hebben. Maar als je het niet verteert, haal je er de energie niet uit + kan het je metabole systeem alsnog overhoop halen.

Het is dus niet enkel een kwestie van gezonde voeding maar vooral ook van een gezond verteringssysteem te hebben! En een optimale vertering kan je maar hebben als je ook je rust kunt nemen. Dit zorgt voor een gunstig neuro-vegetatief evenwicht. Een balans, die nodig is om je lichaam zijn gezondheid (terug) te vinden.

Treat the patient, not the infection!

 

Kortom; de verschillende peilers van gezondheid worden uitgediept in haar boek. Er wordt een gehele handleiding gegeven wat je kunt doen om in te zetten op deze 5 peilers van de gezondheid. Dit boek is ideaal voor mensen die op zoek zijn naar duurzame oplossingen  en gezondheid willen op een ‘holistische’ manier bekijken.

 

Lees je het boek eens graag? Je kunt het aanschaffen via deze link. Ik vertelde Christel onlangs dat ik haar boek ging bespreken. Ze gaf me speciaal voor onze patiënten een kortingscode van 10%. De kortingscode is epicentrum-bq8.

 

Veel leesplezier

 

Niels

Niels Eelens

info@eelens.com

Niels is osteopaat. Hij richtte samen met zijn vrouw Hanne groepspraktijk Epicentrum op. Hij doceerde jaren aan The International Academy of Osteopathy te Kopenhagen en is momenteel, naast zijn werkzaamheden als osteopaat, voorzitter van een post-graduaat school voor osteopathie.

No Comments

Post a Comment