Blog

Inspiratie – recept: “Smoothie-ijsjes” van frambozen en blauwe besjes, bron van quercetine!

18:59 24 april in Recept
0 Comments
46

 

In deze “Corona-lockdown-vakantie in eigen tuin en tegelijk thuiswerk-tijd” komt de zin naar een lekker tussendoortje regelmatig naar boven! 

De kunst is om dan iets snel, afwisselend, lekker,… maar tòch gezond op tafel te toveren.

Deze “smoothie-ijsjes” hebben het allemaal. Scoren doen ze!

 

Blauwe bessen blijken in deze tijd trouwens bijzonder interessant! Ze bevatten net zoals vlierbloesem, kappertjes, lavas, schil van een rode appel en knoflook grote hoeveelheden QUERCETINE, een natuurlijk flavonoïde. Quercetine, staat samen met luteoline op de top-10 lijst van FDA-goedgekeurde verbindingen die de capaciteit bezitten om de cellulaire toegangspoort voor bèta-coronavirussen zoals COVID-19 gesloten te houden. Maw ze helpen verhinderen dat het coronavirus, dat om zich te vermenigvuldigen in het lichaam gebruik maakt van onze cellen, in de cel kan geraken.

In de Universiteit of Tennessee ging men a.d.h.v. een computergestuurd model na welke door de FDA goedgekeurde verbindingen effectief zijn in het voorkomen dat het coronavirus zich aan de ACE2-receptor bindt. Op de derde en vijfde plaats in de top tien lijst staan de natuurlijke flavonoïden luteoline en quercetine. Luteoline vind je terug in pijpajuin, selder, peterselie, broccoli, wortelen,…

Dat quercetine een veelbelovende stof is, blijkt ook uit vroegere studies waarin men in diverse labo-onderzoeken kon aantonen dat ook de celtoegang voor het SARS-coronavirus werd verhinderd door quercetine. Dit zal dus verder moeten worden bevestigd in humane klinische trials, aldus Angélique De Beule (BIOK).

 

Recept:

 

Voor +/-  6 glaasjes:
500 ml volle natuuryoghurt (of plantaardig alternatief)
2 handvol diepvriesframbozen
200g diepvries-blauwe bessen
1 banaan
eventueel 1 lepel zoetmiddel (bv. ahornsiroop)

 

Mix alle ingrediënten in de blender.
Voeg eventueel een scheutje (plantaardige) melk toe.

Werk af met een takje munt en een paar frambozen/besjes.

(gebaseerd op een recept van Sandra Bekkari)

 

 

 

Geniet en laat de lockdown niet aan je hart (en smaakpapillen) komen!

 

* Hou je goed! *

Hanne

Hanne De Ruyck

hanne@epicentrum.be

Hanne is osteopaat en kinderosteopaat. Ze richtte samen met haar man Niels groepspraktijk Epicentrum op. Ze is tevens een gedreven docente in topics aangaande osteopathie bij kinderen en zwangere vrouwen.

No Comments

Post a Comment