Blog

De kracht van rode biet

16:41 04 juli in Gezondheid
1 Comment
86

Rode biet wordt vaak gebruikt als groente in salades en ook steeds vaker in smoothies.
Rode biet heeft een paar zeer gunstige effecten op ons lichaam.
Zo ondersteunt het hart- en bloedvaten en vermindert het ontstekingsgevoeligheid.

 

       

 

Naast deze twee belangrijke effecten zijn er nog 5 extra redenen om rode biet vaker te eten:

  1. Rode biet is rijk aan tal van voedingsstoffen zoals foliumzuur, kalium, koper, magnesium en mangaan.
  2. Het is een goede bron van onverteerbare vezels die goed zijn voor je gezonde darmbacteriën. Hierdoor ondersteunt rode biet heel de spijsvertering.
  3. De rode kleur van bieten wordt gegeven door de kleurstoffen betanine en betalaïne. Beiden zeer krachtige anti-oxydanten.
  4. Betaïne is een aan choline verwante stof die veel aanwezig is in rode biet. Betaïne is een methyldonor. Methylatie is één van de belangrijke lichaamsprocessen. Door een goede methylatie draag je bij aan een gezonde celademhaling, homocysteïnehuishouding en bijvoorbeeld leverbescherming. Het is dus een belangrijke bron voor extra energie!
  5. Rode bieten zijn zeer nitraatrijk. Naast nadelen heeft dit zeker ook voordelen. Het lichaam zet nitraat om in nitriet. Hierdoor verwijden de bloedvaten en neemt de doorbloeding toe. Ook het functioneren van iedere cel neemt hierdoor toe: specifiek het functioneren van de energieproductie.

 

Teveel is nooit goed!

Teveel is nooit goed en dat geldt ook voor rode bieten. Rode biet bevat relatief veel nitraat en oxalaten. Oxalaten zijn namelijk mineralenrovers en nitraten kunnen bij een overmaat schadelijk worden. Neem dus vaker rode biet, maar overdrijf er ook niet mee ! 🙂

 

Gezonde & zonnige groeten!

 

Niels

Niels Eelens

info@eelens.com

Niels is osteopaat. Hij richtte samen met zijn vrouw Hanne groepspraktijk Epicentrum op. Hij doceerde jaren aan The International Academy of Osteopathy te Kopenhagen en is momenteel, naast zijn werkzaamheden als osteopaat, voorzitter van een post-graduaat school voor osteopathie.

Post a Comment