Blog

Boekbespreking: ‘Stop de rush!’

11:12 26 november in boekentip, Gezondheid, Inspiratie
0 Comments
90

 

In deze blog wil ik even ‘stil’ staan bij de jachtige en drukke levensstijl die veel vrouwen er de dag van vandaag aan over houden. In haar boek ‘stop de rush’ beschrijft Leen Steyaert hoe het dagdagelijkse leven van de hedendaagse vrouw er uit ziet. De ideale balans tussen werk en gezin blijkt in veel gevallen moeilijk vindbaar. De combinatie van werk – en privéleven zat nog nooit zo complex ineen als vandaag. En dan is de belangrijkste vraag hierbij: welke prijs betalen we hiervoor of anders gezegd welke tol eist dit alles van ons lichaam?

 

 

Specifiek in dit boek gaat het over de nefaste invloed van de dagelijkse portie stress op ons lichaam, ons zenuwstelsel en de hormonale werking bij de vrouw. De drukte en prestatie waaraan veel vrouwen onderhevig zijn in deze maatschappij wordt hier door de vele getuigenissen fantastisch beschreven en weergegeven. Vrouwen die het moeilijk hebben met ‘nee’ zeggen en die alles om de één of andere reden gehaast en vlug, vlug, vlug uitvoeren. Klinkt ons helaas bekend in de oren, niet?

Daarnaast worden de fysieke en mentale gevolgen van deze ‘rush’ aan cijfers gestaafd, wat toch voor verrassende resultaten zorgt. Zo blijkt dat er nog nooit zoveel vrouwen langdurig ziek zijn geweest als de dag van vandaag met klachten van burn-out, vermoeidheid en depressie.
Ik haalde al even aan dat er in dit boek beschreven wordt dat de hormonenbalans bij velen verstoord raakt door dit jachtige bestaan. Maar, daarnaast worden ook de gevolgen hiervan aangehaald gaande van kleine klachten en kwaaltjes tot meer ernstige fysieke aandoeningen. Een verstoorde hormonenbalans kan ervoor zorgen dat de spijsvertering niet verloopt zoals het moet, dat je je gewicht niet onder controle krijgt, maar ook (pre-)diabetes, menstruatieklachten en vruchtbaarheidsproblemen worden hieraan gelinkt.

 

 

Aan wat mogen we ons nog verwachten in de toekomst? Reeds nu zitten we met de zogenaamde ‘sandwich-generatie’. Vrouwen, waarvan de kinderen nog thuis wonen en tegelijk zorgbehoevende ouders hebben. Vrouwen, die nog een gans huishouden hebben te runnen naast hun actieve en drukke loopbaan en carrière. Vrouwen, die ook nog een sociaal leven willen inplannen in hun agenda. Vrouwen, die misschien ook nog wat me-time willen overhouden?

Daarom is het van belang om enerzijds bewust te worden wat de gevolgen op lange termijn kunnen zijn en ons anderzijds hiertegen zoveel mogelijk proberen te wapenen. En hier gaat het tweede deel van dit boek voornamelijk over. Met tal van tips overtuigt Leen Steyaert haar lezers om het anders aan te pakken. Ze vertelt uit eigen ondervinding wat haar heeft kunnen helpen en wat haar ondersteunde in deze drukke tijden. Dit gaat van voedings- en bewegingstips tot een andere manier van denken en leven wat je agenda en vooral stressgevoel ten goed kan komen!

 

 

Tot slot om het nog even met de woorden van de schrijfster zelf te zeggen:

“Laat gejaagdheid je hormonen niet op hol brengen”

 

 

Veel leesplezier!

 

Liza

Hanne De Ruyck

hanne@epicentrum.be

Hanne is osteopaat en kinderosteopaat. Ze richtte samen met haar man Niels groepspraktijk Epicentrum op. Ze is tevens een gedreven docente in topics aangaande osteopathie bij kinderen en zwangere vrouwen.

No Comments

Post a Comment