Inspiratie – recept: confituur zonder suiker, met chiazaad!

Inspiratie – recept: confituur zonder suiker, met chiazaad!

20:01 20 juli in Inspiratie
0 Comments

Gemakkelijke recepten met niet te veel ingrediënten, daar gaan we steeds voor! Jaren geleden kocht ik een kookboek boordevol confituurrecepten op grootmoeders wijze. Telkens ik het opendeed en de hoeveelheden suiker zag staan, deed ik het evensnel weer dicht. Zelf confituur maken leek me ingewikkeld en helemaal niet zo gezond. Dus hield ik het maar bij potjes confituur uit de biowinkel… Ik bleef echter uitkijken naar het moment dat er eens een gezond confituur-recept zou passeren.. En eindelijk kreeg ik een fantastische tip: confituur zonder suiker, met chiazaad!

 

Chiazaad is ronduit fantastisch!

Als de zaadjes in contact met water komen, zwellen ze op. Zo kunnen ze aan confituur de gelei-achtige structuur geven, zonder suiker met pectine te moeten gebruiken! Chiazaad behoort tot de ‘superfoods’ en is dus ook nog eens supergezond! Het is rijk aan omega-3, vezels en anti-oxidanten.
Een weetje: Chiazaden bevatten het hoogste percentage omega-3 dat in de natuur te vinden is! En ze bevatten 6x meer calcium dan melk, 3 keer meer ijzer dan spinazie en 15 keer meer magnesium dan broccoli!
En wees gerust: het is overal in de supermarkt te vinden.

 

Bereidingstijd: 30 minuten
Portie: twee potjes
Houdbaarheid:
min. 1 week afgesloten in de koelkast

Ingrediënten:
600 g vruchten naar keuze: ik gebruikte aardbeien en rode besjes maar ook bosbessen, rabarber en allerlei andere combinaties zijn mogelijk
6 eetlepels ahornsiroop (of ander gezond zoetmiddel zoals palmsuiker of kokosbloesemsuiker)
5 eetlepels chiazaad
2 theelepels vanille-extract
1 theelepel citroensap (eventueel)

 

Bereiding

Was het fruit en breng het met de ahornsiroop aan de kook.
Een klein scheutje citroensap komt de smaak ten goede maar ook de houdbaarheid.
Roer regelmatig en laat het mengsel 5 minuten pruttelen op een laag vuur.
Pureer de vruchten met een aardappelstamper.
Roer het chiazaad erdoorheen.
Kook het mengsel dan nog ongeveer 15 minuten verder op een laag vuur. Roer regelmatig!
Haal de pot van het vuur zodra het dik wordt en voeg het vanille extract toe.
Proef of het zoet genoeg is en voeg eventueel nog wat ahornsiroop toe.
Giet de confituur in een glazen bokaal die je op voorhand gesteriliseerd (uitgekookt) hebt.
Sluit af met het deksel en zet de bokaal 5 tot 10 minuten op zijn kop. Zo is het potje vacuüm en kan je de confituur langer houden.
Laat het verder afkoelen.

 

Recept geïnspireerd op ‘Jam met chiazaad’ uit de boek ‘Powerfood’ van Rens Kroes.

 

* Succes! *

Hanne

Hanne De Ruyck

hanne@epicentrum.be

Hanne is osteopaat en kinderosteopaat. Ze richtte samen met haar man Niels groepspraktijk Epicentrum op. Ze is tevens een gedreven docente in topics aangaande osteopathie bij kinderen en zwangere vrouwen.

Geen reacties

Laat een bericht achter