Blog

Tea time

11:00 12 juli in Gezondheid
0 Comments
88

Thee is de populairste drank ter wereld. Eigenlijk ‘per toeval’ ontstaan in 2737 voor Christus. Keizer Shen Nung uit China was toen warm water aan het koken. Er waren enkele theebladeren in de ketel gewaaid en hij rook toen plots een heerlijke geur. De Keizer proefde van het water en vond het lekker. Misschien is het waar, misschien niet.

Thee kan voor heel wat doeleinden worden gebruikt. Goede ‘medicinale’ of therapeutische thee is echter niet altijd even gemakkelijk te vinden. Het is dus zeker niet zo dat alle thees heilzaam zijn. Er moet vooral een onderscheid gemaakt worden in pure kruidenthee en alle zwarte thees. In zwarte thee zit namelijk theïne wat gelijkaardig is aan cafeïne. Dus koffie door zwarte thee vervangen, heeft niet veel nut. Door echte kruidenthee zeker en vast wel.

Pure kruidenthee kan je kopen in zakjes, maar ook los. Ik heb de indruk dat losse thee meestal veel krachtiger werkt en ook beter is van samenstelling.

Sinds kort heeft het bedrijf Causamatics een uitgebreid gamma van therapeutische theeën. Ze bieden verschillende mixen aan van thee, werkzaam op een specifiek terrein zoals bv de spijsvertering, de nieren en de luchtwegen. Ik was enorm verheugd toen ik zag dat ze een nieuw gamma thee opgestart zijn. De kruiden die worden gebruikt voor hun thees zijn 100% biologisch. En naast het biologisch aspect, zijn ze nog eens heel smaakvol ook!

Thee wordt vaak verkeerd gedronken. Als je thee wil gebruiken om een therapeutisch effect te hebben om bv. te ontgiften, is het niet genoeg om 1 kopje per dag te nuttigen. Dan is 1 liter per dag echt wel aan te raden. En dit mag zelfs nog meer zijn, afhankelijk van persoon tot persoon.

In de praktijk adviseren we thee dikwijls:

 • om te ontzuren
 • om de nieren te reinigen
 • om de lever te ontgiften
 • als avondthee om je nachtrust te bevorderen
 • om de spijsvertering vlotter te laten verlopen

 

Enkele thees uit het nieuwe assortiment van Causamatics:

Alkasan

Alkasan is een ontzuringsthee bestaande uit maar liefst 42 kruiden.

Wie onze blogs al eerder heeft gevolgd, heeft allicht gemerkt dat het zuur-base evenwicht in ons lichaam van cruciaal belang is. Vaak is een verkeerd voedings (-en drank) patroon de oorzaak van een functionele verzuring. Ook stress kan mede aan de basis liggen van een té zuur milieu. Het dagelijks drinken van Alkasan werkt effectief om je lichaam te ontzuren.  Voor meer informatie over verzuring, klik hier.

 

Detoxifican

 • Mariadistel
 • Stinkende gouwe
 • Paardenbloem
 • Artisjokblad
 • Rozemarijn

 

 

Dit zijn allemaal kruiden die een heilzame werking hebben op onze lever. De lever is voor het algemeen ontgiften van groot belang. De laatste jaren worden we allemaal overspoeld met toxische stoffen. Deze krijgen we oa. binnen via bewerkt voedsel en ons milieu.
Als je je lever op een goede ondersteunende manier extra wil ‘detoxen’, kan het nuttig zijn om elke dag wat detoxifican te drinken.

Renosan

 • Kaasjeskruid
 • Heermoes
 • Moerasspirea
 • Guldenroede

 

 

Dit is voor mij de nummer één onder hun thees, voor het reinigen van de nieren. Deze organen zijn ontzettend belangrijk. Een nier die functioneel stagneert, op welk gebied dan ook, kan heel wat fysieke ongemakken geven. Mogelijke klachten zijn: pijn in de onderrug, bekkenblokkades, moeheid en hoofdpijnen. Het valt me altijd op dat nog steeds mensen veel te weinig water drinken. Of er wordt koffie gedronken ipv water. Helaas onttrekt koffie des te meer water aan het lichaam en is dus absoluut niet goed voor je nieren. Renosan filtert je nier zodat dit systeem minder snel in de problemen komt. Zeker in de winterperiode een aanrader!

Dormisan

 • Lindebloesem
 • Valeriaanwortel
 • Dillezaad
 • Heidebloem
 • Lavendelbloem
 • Sleutelbloem

 

 

Een klassieke combinatie van kruiden die de nachtrust bevorderen. Voor mensen die problemen hebben met de slaap (hetzij inslapen of doorslapen), is het zeker een goede zet om voor het slapen één of twee kopjes Dormisan te drinken.

 

Top therapeutische thees dus! Tot nu toe enkel online verkrijgbaar via de webshop van causamatics: www.causamatics.be

Praktisch: bij een bestelling betaal je telkens transportkosten (+/- 6 euro). We hebben echter bekomen dat wanneer je ‘Epicentrum’ invult bij ‘ik kwam in contact via …’ de thee portvrij opgestuurd wordt naar onze praktijk. Je kan deze dan bij je volgende afspraak (of op een ander moment na een seintje) komen ophalen. Aangezien we op verschillende locaties praktijken hebben, is het verstandig om er de plaatsnaam ook bij te vermelden, bv ‘Epicentrum Westmalle’ of ‘Epicentrum Hansbeke’.  Dan wordt de thee opgestuurd naar de juiste locatie.

 

Tea? Yes please!

Niels

Niels Eelens

info@eelens.com

Niels is osteopaat. Hij richtte samen met zijn vrouw Hanne groepspraktijk Epicentrum op. Hij doceerde jaren aan The International Academy of Osteopathy te Kopenhagen en is momenteel, naast zijn werkzaamheden als osteopaat, voorzitter van een post-graduaat school voor osteopathie.

No Comments

Post a Comment