Blog

Tips voor meer vitaliteit en energie

22:15 22 april in Gezondheid
1 Comment
98

Energietekorten behoren tot de top 5 klachten van onze tijd. Veel mensen klagen over ‘energiedips’.
In de voorbije jaren in de praktijk heb ik gemerkt dat energietekorten vooral terug te leiden zijn tot een paar hoofdoorzaken.  Foutieve voedingsgewoonten en/of voedingsintoleranties staan volgens mij alleszins bovenaan de lijst. Ik vergelijk het vaak met een auto. Je voeding moet je zien als je benzine. Wanneer je diesel tankt ipv benzine, gaat het fout. Dat is ook zo met je voeding. Voor de ene mens is rood vlees eten bv. zeer goed, voor de andere juist af te keuren.

Andere oorzaken van vermoeidheid kunnen een overbelaste stress-as zijn en/of een virale belasting (bv. een klierkoorts die jaren blijft nazinderen). Tot slot zijn bepaalde vitaminen- en mineralen tekorten vaak oorzakelijk. De vraag dan is natuurlijk: waarom heeft iemand een vitaminetekort? Voeding kan dan weer oorzakelijk zijn bijvoorbeeld..

Ook al is een vermoeidheidsprobleem erg persoonsgebonden, toch zijn er een aantal zaken die hun nut al vaker hebben bewezen.  Hier alvast een top 10 van tips die je kunt inzetten als je kampt met energieklachten.

 

1e tip: zorg voor een goede spijsvertering
“Niet wat je eet, maar wat je verteert, komt je ten goede.” Deze oude wijsheid ligt aan de basis van de energie-aanmaak van iedere cel. Onderstaande tips dragen bij aan een goede vertering.

2e tip: drink ruim voldoende
Je hebt zo’n 1½-2 liter drinkvocht nodig per dag. Kies bij voorkeur voor (gezuiverd) water of kruidenthee.

3e tip: beperk suiker tot een minimum!
Suiker en suikerhoudende producten geven een snelle energiekick. Direct daarna krijg je echter een enorme dip, waardoor je weer behoefte krijgt aan suikers. En zo hobbel je de hele dag door en put je je lichaam steeds verder uit!

4e tip: eet grotendeels gluten- en koemelkvrij
De eiwitten uit glutenbevattende granen (tarwe, spelt, rogge, gerst) en koemelk kunnen onze darmen slecht verteren. Hierdoor ontstaan vrij snel ontstekingsreacties in de darmwand en de kans op voedselovergevoeligheid en ontstekingsreacties in de rest van het lichaam neemt toe.

5e tip: zorg dat groenten de hoofdrol hebben
Ons lichaam floreert het beste als er heel veel groenten op het menu staan. Probeer zo’n 400-500 gram groenten per dag te eten. Dit lukt je als twee maaltijden per dag voor 50% uit groenten bestaan. Neem bijvoorbeeld als lunch een dikke groentesoep of frisse salade.

6e tip:  kies voor biologisch
Biologische voedingsmiddelen bevatten meer beschermende plantenstoffen, de fytonutriënten zoals salvestrolen. Belastende stoffen als bestrijdingsmiddelen, komen veel minder voor.

7e tip: zorg voor voldoende nachtrust
Maak gebruik van de natuurlijke piek van melatonine door voor tien uur ’s avonds naar bed te gaan.

8e tip: beweeg dagelijks in de buitenlucht

9e tip: geef je lichaam iets extra
Stoffen die heel gericht de energiehuishouding bevorderen zijn: B-vitamines, vitamines A,D,E en K, choline, co-enzym Q10, carnitine, liponzuur en omega-3-vetten. Kies dagelijks een goed multi-supplement waar deze nutriënten in zitten met daarbij een visoliesupplement.

10e tip: ondersteun je lichaam met kruiden
Kruiden die je vitaliteit bevorderen zijn onder meer ashwagandha, rhodiola en ginseng.

 

In één van onze vorige blogs heb ik een boek besproken van Dr. Annick Mollen.  Als je meer wil lezen over wat voeding kan doen met je lichaam en zeker met je energiehuishouding, kan ik je dit boek nog steeds warm aanbevelen!  Het blogbericht vind je hier terug.

 

Energieke groeten,

 

Niels

 

ps: voor deze blog vond ik mijn inspiratie bij Energetica Natura

 

 

Niels Eelens

info@eelens.com

Niels is osteopaat. Hij richtte samen met zijn vrouw Hanne groepspraktijk Epicentrum op. Hij doceerde jaren aan The International Academy of Osteopathy te Kopenhagen en is momenteel, naast zijn werkzaamheden als osteopaat, voorzitter van een post-graduaat school voor osteopathie.

1Comment
  • tinne.sobry@hotmail.com'
    Tinne 15:38, 13 juni 2017 Beantwoorden

    Je eigen kweekbakje aanschaffen om kiemen te kweken….superleuk, lekker en veeeel kiemkracht;
    Een echte aanrader!

Post a Comment