Blog

Gember en borstvoeding

17:52 08 november in Gezondheid, Kinderosteopathie
0 Comments
65

Dat gember gezond is, horen we tegenwoordig meer en meer. Steeds vaker wordt het ook gebruikt in de keuken. Eenvoudig kan je er ‘gewoon’ een lekkere thee van maken of de smoothie van mango en gember zoals reeds op onze blog werd gepost, is ook een echte aanrader. Maar, daarnaast wordt gember ook meer en meer aangeraden ter ondersteuning van tal van kwaaltjes of om de algemene gezondheid te boosten.

Gember bezit namelijk tal van anti-oxidanten (oa. gingerol, shogoal en zingiberene), vitamines en mineralen. Geen wonder dat gember zo goed is voor de gezondheid!

gember-foto

Werking van gember

Welke zijn nu zoal de positieve effecten van gember op je lichaam? En hoe is de werking er van? Dit is wat gember doet:

  • Stimuleert de immuniteit
  • Lost slijmen op
  • Is ontzwellend
  • Verlaagt de cholesterol en werkt bloedverdunnend
  • Werkt anti-bacterieel, maar is ook goed bij virale infecties
  • Beïnvloed een aantal enzymes die van belang zijn bij de spijsvertering

Zo werkt gember tegen (chronische) ontstekingen en is zeer effectief bij misselijkheid. Personen die last hebben van migraine, zouden erbij gebaat zijn en ook de spijsvertering wordt erdoor bevorderd. Laatst hadden we het op onze blog ook over de ontgiftende werking van gember.

 

Borstvoeding en gemberbreastfeeding-1

Waar gember ook heilzaam bij is, is een borstontsteking. Onlangs ben ik bevallen van een tweede kindje en net zoals na de eerste bevalling koos ik ook deze keer om opnieuw borstvoeding te geven. Maar, ook deze keer had ik het opnieuw zitten…een borstontsteking! Pijnlijk, maar het hoeft helemaal geen reden te zijn om de borstvoeding stop te zetten.

 

 

Dit trucje leerde ik van mijn vroedvrouw:

Je raspt een stbreastfeedingukje verse gember en laat het een tiental minuten lang in water koken. Daarna laat je het kooksel in een kompres intrekken en breng je het zo warm als je het kan verdragen lokaal op de roodheid aan. Werkte bij mij super goed en op deze manier heb ik toch al twee maal een antibioticakuur weten te vermijden.

Let wel, bij hoge en aanhoudende koorts, neem je beter contact op met een arts. Soms is de ontsteking al te ver gevorderd en is antibiotica toch de enige uitweg. Maar, ook dit hoeft geen reden te zijn om te stoppen met borstvoeding. Een vroedvrouw die je altijd mag contacteren, is ook goud waard. Wie weet heeft zij nog meer van deze handige tips bij de vele kwaaltjes die bij een bevalling en het geven van borstvoeding komen te kijken.

Ik ben alvast overtuigd van de heilzame werking van gember en met bovenstaande tip heb ik al verschillende mama’s gelukkig gemaakt. ‘Men zegge het voort!’

Groetjes,

Liza

Hanne De Ruyck

hanne@epicentrum.be

Hanne is osteopaat en kinderosteopaat. Ze richtte samen met haar man Niels groepspraktijk Epicentrum op. Ze is tevens een gedreven docente in topics aangaande osteopathie bij kinderen en zwangere vrouwen.

No Comments

Post a Comment