Blog

Inspiratie – RECEPT: bloemkool ‘couscous’

21:49 30 januari in Inspiratie, Recept
1 Comment
46

IMG_1174

Gezonde receptjes komen langs alle kanalen op me af: via tv, facebook, winkelfolders, tips van vriendinnen, tips van patiënten,… Het éne recept springt al meer in het oog dan het ander.. maar ik check ze eerst en vooral op haalbaarheid. Niet al te speciale ingrediënten in huis nodig? Haalbaar qua tijdsduur? Niet te veel afwas? Kan ik het wat aanpassen naar wat er voorhanden is in de koelkast?
Als ze daarop een YES scoren, dan ben ik geïnteresseerd!

Dit recept: bloemkool ‘couscous’ was er eentje dat meteen mijn aandacht kreeg!

 

Check op haalbaarheid:

 • Alles in 1 wokpan: Perfect!
 • Bloemkool? Overal te vinden!
 • De andere groenten? Perfect zelf aan te passen!
 • Vlees/vis/veggie? Kan allemaal!
 • Een filmpje van 1 minuut hoe het moet: Interessant!

 

 

Graag geef ik je ook wat meer info over het gezonde principe achter dit recept. Er worden enkel en alleen groenten en eiwitten (vlees/vis/veggie) gebruikt. In dit gerecht zitten geen koolhydraten. En dat heeft twee voordelen:

 1. Het matigen en vermijden van koolhydraten wordt vaak aangeraden aan mensen die willen vermageren.
  Op deze regel zijn de proteïne dieten onder andere gebaseerd. Koolhydraten heb je in een trage en snelle vorm. De snelle vorm kennen we allemaal: suikers! De trage vorm komt overeen met pasta, rijst, aardappelen, brood, koekjes, enz… Voor vele mensen zijn de trage koolhydraten de meest verdoken dikmakers.
  Ondertussen is bewezen dat trage koolhydraten niet alleen dikmakers zijn, maar ook een grote rol spelen in verteringsproblemen. Denk maar aan alle mensen in je omgeving die meer en meer op gluten moeten letten! Daarnaast zijn ze ook een nog wat ongekend probleem bij het ontwikkelen en in stand houden van suikerziekte (diabetes). Tot nog toe werden enkel de snelle koolhydraten nauwlettend in het oog gehouden, maar ook een teveel aan trage koolhydraten zou een negatief effect hebben op de uitputting van de alvleesklier bij diabetes.
 2. Het andere grote voordeel aan dit recept, heeft niets te maken met de koolhydraten op zich, maar met de gezonde combinatie van voedsel.
  Onze meeste gerechten zijn combinaties van koolhydraten, eiwitten, vetten en groenten tesamen. Voor de vertering is dit zeer moeilijk. Het vraagt veel van je energie, geeft een opblazen gevoel, doet je verzwaren en het verdoezelt echte pure smaken. De eerste mensen op aarde aten maar één voedingsmiddel per maaltijd. Door overvloed en door het telen en ontstaan van steeds meer en nieuwe voedingsmiddelen, zijn we veel dingen door elkaar gaan mengen. Het komt onze spijsvertering echter niet ten goede. Elk voedingsmiddel wordt namelijk op een andere manier verteerd in ons lichaam. Door alles te combineren wordt de vertering in de war gebracht en zullen er bepaalde stoffen niet optimaal kunnen verwerkt worden. Daardoor zullen ze gisten en gassen veroorzaken (en oa. een opgeblazen gevoel geven). Veel gezonder is om slechts twee stoffen met elkaar te combineren in 1 gerecht:
  Groenten + eiwitten (vlees/vis/veggie): bv. dit recept
  Groenten + koolhydraten (zetmeel): bv. frieten met een groentensalade
  De combinatie koolhydraten + eiwitten is best zoveel als mogelijk te mijden. Denk aan vlees met frieten, vis met puree, groentenburgers met rijst,…
  En het grote voordeel van dit alles is: het koken wordt er gemakkelijker op!

 

Kleine aanvulling voor mensen die niet willen afslanken: dit is zeker geen dieet-recept. Het is een gezond volwaardig gerecht waar alle bouwstenen in aanwezig zijn. Lijdt je niet aan overgewicht, dan ga je niet zomaar vermageren door het minder eten of weglaten van koolhydraten.

Nu terug naar ons recept… in onderstaand filmpje kan je het initiële idee en recept terugvinden. Op 1 minuut heb je perfect het principe door.

 

Ik baseerde me op het filmpje en ging aan de slag met wat ik in huis had en waarin ik zin had. Zo maakte ik een bloemkool-couscous met scampi’s, rode paprika, ui, koolrabi, peterselie en bloemkool. En het resultaat zag er niet alleen goed uit, het was verrukkelijk én niet onbelangrijk: het vult meer dan voldoende!

Ingrediënten van mijn versie (2 personen):

 • olijfolie of kokosvet voor de wokpan
 • 18-tal scampi’s
 • 1 ui
 • 1 rode paprika
 • 1 koolrabi
 • een kleine of ¾ van een grote bloemkool
 • peterselie

 

Het proberen waard! Succes!

Ik ben benieuwd naar jullie versie en jullie foto! Post altijd welkom!

 

Tot snel!

 

Hanne

 

Ps: Meer gezonde recepten, volgens het combinatiedieet, kan je bijvoorbeeld terugvinden in de boeken van Pascale Naessens.

 

Hanne De Ruyck

hanne@epicentrum.be

Hanne is osteopaat en kinderosteopaat. Ze richtte samen met haar man Niels groepspraktijk Epicentrum op. Ze is tevens een gedreven docente in topics aangaande osteopathie bij kinderen en zwangere vrouwen.

Post a Comment