Blog

Mindfulness en het tekort dat nooit overgaat – door Tom Dewettinck

21:21 16 november in Epicentrum
0 Comments
43

mfblog

 

 

Onlangs las ik een blogberichtje van dr Edel Maex. Dr Maex is psychiater en grondlegger van mindfulness in Vlaanderen. In zijn blogberichtje sprak hij over een diepgaand gevoel van tekort, van gemis, dat we allemaal ervaren. Zelfs als we genezen van een zeer erge ziekte, zoals kanker, kunnen al zeer snel opnieuw gevoelens van (onnodige) ergernis, frustratie of onrust de kop opsteken. Deze gevoelens vergezellen ons altijd in mindere of meerdere mate.

 

 

Soms heb ik een vrije vrijdag. De kinderen zijn naar school. Tot 16.00 u is er dan eigenlijk niemand die me nodig heeft.. Yes! Ik doe dan in de voormiddag een aantal taken, zoals boodschappen, stofzuigen of de was opplooien. Je kent het wel. In de namiddag ben ik dan totaal vrij! Je zou verwachten dat ik me dan volledig kan overleveren aan een portie welverdiende ontspanning. En ja, soms lukt dat, en kijk ik bv. naar een film als Amour van Michael Haneke, of een mooie BBC-natuurdocumentaire.

Maar even vaak lukt het me niet om me te ontspannen en word ik overvallen door een knagend gevoel van onrust en schuld: “Zou ik niet iets nuttiger moeten doen? Zullen de kinderen niet ontgoocheld zijn als ik geen pudding heb gemaakt? Ik kan misschien beter iets doen aan die druppende kraan?” Enz.

Herkenbaar?

Op zo’n moment kan mindfulness helpen. Kan ik de onrust herkennen? Mag ze er (echt) zijn? En wat doe ik er best mee? Mindfulness kan ons leren op een andere manier te antwoorden op wat er is. Kan ons leren anders met het basisgevoel van tekort en onrust om te gaan. We worden niet langer bepaald door onze automatische piloot van voelen, denken en reageren. We leren aanvaarden, zonder daarom passief te worden. We leren zien dat niet alleen de plezierige gevoelens en gedachten een bron van energie zijn, maar misschien nog meer onze onplezierige. En dat dit OK is.

 

Mindfulness kan je leren!

In Epicentrum Hansbeke start er een nieuwe mindfulnesstraining op donderdag 25 februari 2016. De sessies vinden plaats op 3/3, 10/3, 17/3, 24/3, 14/4, 21/4 en 28/4, telkens op donderdagavond van 19.30 u tot 22.00 u.

Een training bestaat dus uit 8 sessies van telkens 2,5 uur. Aan de deelnemers wordt gevraagd tussen de sessies dagelijks een half uur te oefenen aan de hand van downloadbare meditatiebegeleidingen. Alle deelnemers krijgen een praktische hand-out.
We behandelen o.a. volgende thema’s:
– De automatische piloot
– De ademfocus
– Het belang van grenzen
– Stressopbouw
– Aanvaarding
– Communicatie
– Zelfzorg.
Aan de training kunnen maximaal 7 personen deelnemen.
Er zijn nog een paar plaatsjes vrij.

Meer info of interesse? Mail naar tom@epicentrum.be of bel naar 09/256 05 66.

 

Op zoek naar een training Mindfulness in Westmalle?

Stuur gerust een mailtje naar westmalle@epicentrum.be voor een aantal tips en goede adressen in de buurt.

 

Mindfulle groeten

Tom

Tom Dewettinck H

PS: het blogberichtje van dr Maex kan je hier lezen

No Comments

Post a Comment