Blog

Boekbespreking: ‘Jouw jaar vol aandacht’

10:31 08 maart in boekentip
0 Comments
42

Sinds mijn start in 2004 als osteopaat zijn de klachten en ‘ongemakken’ waarvoor we geconsulteerd worden in de praktijk drastisch veranderd. Vroeger zagen we vooral rug- en nekgerelateerde klachten,  nu krijgen we veel algemenere problemen en ziektebeelden te zien.

Opvallend is de exponentiële stijging van mensen die vermoeid zijn. Ook alle klachten die met een emotionele ‘malaise’ te maken hebben: burn-outs, depressies en emotionele ‘dips’,… gaan in stijgende lijn. Veel van deze problemen lijken ‘plots’ op te treden. In het klassieke bloedbeeld valt vaak niets aan te tekenen. Ze worden dan ook maar gecategoriseerd onder de noemer ‘stress’…

 

Het is overduidelijk.

 

Deze nieuwe tijdsklachten gaan hand in hand met wat RONDOM ons veranderd is de voorbije decennia. Het snelle tempo van ons leven en de nefaste milieu-veranderingen, liggen volgens mij aan de oorzaak. Denk maar aan toxische stoffen, chemicaliën, belastingen van zware metalen, straling, elektrosmog, enz. We hebben zeker niet op al deze toxiciteit invloed. Toch kunnen we met een aantal maatregelen toxische stoffen vermijden of neutraliseren in ons lichaam.  Meer daarover in een volgend blog.

 

Maar het maatschappelijk tempo … dat is een ander paar mouwen. Want hier kan je je focus in verleggen. En daar kan je zelf WEL iets aan veranderen.

Hoeveel onder ons spenderen meer tijd dan gedacht/gewild aan alle sociale media? Of hoeveel mensen zijn niet meer (of kunnen niet meer) gefocust zijn op hetgeen ze eigenlijk willen doen of zouden moeten doen? Mensen die té veel in hun hoofd zitten en niet meer in hun lichaam. Mensen die zich suf piekeren, die slaapproblemen hebben, … Bij hen is hun focus verlegd of volledig kwijt.

 

Wat was ik oprecht blij toen Mien Gheysens me vertelde dat ze een boek ging schrijven over ‘aandacht’. Ik was wellicht even enthousiast als haarzelf.  Ik ken Mien (en haar moeder) al jaren vanuit de praktijk. We werken vaak samen in de holistische aanpak van klachten. Mien is iemand die kennis van zaken heeft en zeker in de aanpak van focus. En dit is nu net waar haar boek over gaat.

 

‘Jouw jaar vol aandacht’ is een boek met praktische tips over hoe je bij jezelf blijft en hoe je je focus (terug) kunt veranderen. Mien is erin geslaagd om op een zeer duidelijke manier te beschrijven hoe je dit kunt trainen, zelfs binnen onze hectische maatschappij.

 

Want wat is dat eigenlijk? Aandacht voor jezelf en ook voor je waarden? Er is veel afleiding rondom ons waardoor velen in chaos leven (ook al beseffen we het misschien niet). Onze maatschappij is gebaseerd op het afvinken van to do lijstjes. Dit kan je mogelijk wel een korte shot van dopamine geven. Maar zulke shots werken zowel verslavend als uitputtend. Die uitputting kan leiden naar moeheid en een burn-out.

 

‘Jouw jaar vol aandacht’ bestaat uit 12 hoofdstukken. 1 hoofdstuk per maand met richtlijnen, tips en vooral toepasbare tips hoe je je aandacht terugvindt, waardoor je focus terug op scherp stelt en je dus terug bij jezelf komt. Naar de essentie dus!

 

Enkele quotes uit het boek die ik fantastisch vind en sindsdien ook wel eens zelf gebruik? 🙂

“Een leven gevuld met dromen is een droomleven”

“Geef water aan de bloemen, niet aan het onkruid”

“Leven zonder waarden is als soep eten met een vork”

 

 

Een cadeau voor jezelf? ‘Jouw jaar vol aandacht’ is een aanrader!

 

Veel leesplezier!

Niels

Niels Eelens

info@eelens.com

Niels is osteopaat. Hij richtte samen met zijn vrouw Hanne groepspraktijk Epicentrum op. Hij doceerde jaren aan The International Academy of Osteopathy te Kopenhagen en is momenteel, naast zijn werkzaamheden als osteopaat, voorzitter van een post-graduaat school voor osteopathie.

No Comments

Post a Comment