Blog

Avocado | gezond en lekker

12:34 27 juni in Gezondheid
0 Comments
46

Tijd om nog eens een gezonde vrucht onder de loep te nemen. Eentje die gezond en lekker is

Avocado heeft  tal van voordelen voor je gezondheid. We bespreken enkele positieve kwaliteiten van de avocado.  Want avocado’s:

 

 • Bevatten tal van vitaminen en mineralen
  Avocado’s bevatten wel 20 verschillende vitaminen en mineralen: zoals vitamine B, K en E. De eerste zorgen voor een goedwerkende stofwisseling en een gezonde huid. Vitamine K speelt een belangrijke rol in het groeien van de botten, zodat op latere leeftijd de botdichtheid gehandhaafd blijft. Vitamine E helpt aandoeningen als retinopathie (ziekte aan het netvlies) te voorkomen. Daarnaast bevat avocado o.a. magnesium, koper, zink en  ijzer.

 

 • Hebben (veel) vezels
  Avocado’s bevatten relatief veel vezels. Een avocado bevat zowel onoplosbare als oplosbare vezels, een combinatie die je niet in veel voedingsmiddelen vindt. De onoplosbare vezels zorgen voor een gezonde stoelgang.  De oplosbare vezels helpen je de eetlust onder controle te houden door een vol gevoel te geven.

 

 • Bevatten eiwit
  Avocado’s bieden alle essentiële aminozuren. Aminozuren zijn de bouwstenen van eiwitten, zoals spierweefsel, orgaanweefsel, het zijn de bouwstoffen voor ons lichaam. Ze spelen ook een belangrijke rol in fysiologische processen op het gebied van energie, herstel, stemming, hersenfuncties, spier en krachtontwikkeling.

 

 • Hebben goede vetten
  De avocado bevat enkelvoudig onverzadigde vetten die goed voor je zijn. Ze verminderen namelijk het LDL-cholesterol gehalte. Aan de andere kant wordt dankzij de avocado het ‘goede’ cholesterolgehalte, HDL-cholesterol, verhoogd.

 

 • Barsten van krachtige antioxidanten die de ogen kunnen beschermen
  Aangezien avocado’s een belangrijke bron zijn van de stoffen luteïne (een carotenoïde die als een antioxidant werkt) en zeaxanthine, beschermt het tegen oogziekte. Studies wijzen uit dat deze voedingsstoffen gelinkt zijn aan een sterk verminderd risico op staar en maculadegeneratie, wat vaak voorkomt bij ouderen.

 

 • Kunnen helpen bij gewichtsverlies
  Uit onderzoek is gebleken dat het regelmatig eten van avocado bijdraagt tot gewichtsverlies. Avocado’s bevatten daarnaast ook veel vezels, gezonde vetten en weinig koolhydraten, drie eigenschappen die ook kunnen bijdragen aan gewichtsverlies.

 

 • Last but not least: Hebben een positieve invloed op de zwangerschap
  Ook als je zwanger bent, is het eten van een avocado erg gezond. Een halve avocado geeft al bijna een kwart van de aanbevolen dagelijkse inname foliumzuur, een vitamine die het risico op aangeboren afwijkingen verkleint.

 

Geniet ervan !

Niels

 

 

 

 

Bronnen:
Fitday, best health magazine
– Gezond10.nl – CIAT – Flickr.com | energetica blog

Niels Eelens

info@eelens.com

Niels is osteopaat. Hij richtte samen met zijn vrouw Hanne groepspraktijk Epicentrum op. Hij doceerde jaren aan The International Academy of Osteopathy te Kopenhagen en is momenteel, naast zijn werkzaamheden als osteopaat, voorzitter van een post-graduaat school voor osteopathie.

No Comments

Post a Comment