Omega-3 en visolie
Wist je dat de Eskimo’s uit Groenland nauwelijks aan hart- of vaatziekten lijden? Ziekten zoals psoriasis, astma en diabetes type 1 komen bijna niet voor bij deze bevolkingsgroep. En multiple sclerose is zelfs totaal onbekend voor hen! Onderzoekers brachten dit fenomeen in kaart en hun deductie was duidelijk: alles heeft te maken met de voeding van de Eskimo’s. Hun dieet bestaat namelijk voor een groot deel uit vette vis. Een bron van omega-3-vetzuren.
Omega 3-vetzuren behoren tot de ‘essentiële vetzuren’. De bekendste zijn alfa-linoleenzuur (ALA) en de visvetzuren eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA). Essentiële vetzuren zijn vetzuren die het lichaam niet zelf kan maken uit andere vetzuren. Maar het lichaam heeft ze wél nodig om normaal te kunnen functioneren.
Een disbalans van essentiële vetzuren is niet ongewoon in onze moderne samenleving. Veel mensen hun voeding bestaat voornamelijk uit granen of verwerkt voedsel met kunstmatige ingrediënten of transvetten. Geraffineerde suikers en alcohol hebben ook een belangrijke negatieve invloed op de vetzurenbalans. Tekorten aan essentiële vetzuren komen ontzettend veel voor in het Westen.
Omega 3-vetzuren
Omega 3-vetzuren hebben heel wat positieve effecten op onze gezondheid:
– Ontstekingsremmende eigenschappen
– Een positieve invloed op de goede werking van ons immuunsysteem
– Zorgen voor een goede hersenontwikkeling- en functie
– Ondersteunen van een goede hartfunctie
– Bevorderen de stemming en maken ons minder stressgevoelig
– Hebben een anti-aging effect
– Ondersteunen de conditie van onze ogen
Hoe herken je een tekort aan omega 3-vetzuren?
– Overdreven dorst
– Vaak moeten plassen
– Ruwe huid, droog of dof haar
– Gezichtsproblemen (gevoelig voor licht, nachtblindheid)
– Slechte concentratie, verminderd geheugen
– Stemmingswisselingen, emotionele gevoeligheid
– Slaap problemen
Belangrijke voedingsbronnen van omega 3
– Vette vis (ansjovis, sardines, makreel, wilde zalm, blauwvin tonijn)
– Lijnzaadolie, raapzaadolie
– Walnoten
– Avocado, broccoli, postelein, spinazie
Visolie supplementen
Het is algemeen bekend dat veel mensen extra visolie supplementen gebruiken ter ondersteuning van hun gezondheid. Er is echter een groot verschil in kwaliteit tussen de verschillende supplementen. Waar moet je op letten als je een kwalitatief goed visolie-supplement wil aanschaffen?
1| Zo klein mogelijke vissoort
Des te kleiner de gebruikte vissoort is, des te beter. In vergelijking tot grote vissoorten zoals zalm en tonijn bevatten kleinere vissoorten zoals ansjovis en sardientjes veel minder giftige stoffen.
2| Zuiver vangstgebied
De vervuiling verschilt per locatie. Zo is de Zuidelijke Grote Oceaan van nature zuiver, in tegenstelling tot bijvoorbeeld de Atlantische Oceaan.
3| Zo kort mogelijke transporttijd
Als de visolie in de directe omgeving van het vangstgebied wordt verwerkt, is de transporttijd zo kort mogelijk. Hierdoor is de achteruitgang qua kwaliteit (oxidatie) zo gering mogelijk.
4| Vriendelijk productieproces
Door specifieke productiemethoden kan een zeer zuivere visolie worden verkregen die doorzichtig is qua kleur. Is de visolie meer geel/oranje van kleur (in de capsule), dan is dit is een teken dat de olie van slechtere kwaliteit is.
5| Uitgebreide controle
Grondige analyse is nodig wat betreft bijvoorbeeld oxidatie, zware metalen en plastics.
Dagelijkse inname van een verse en zuivere visolie is ondersteunend voor het hele lichaam.
Gezonde groeten,
Niels
Bron: Energetica blog
Nu nog de beste omega 3 capsules vinden. Kunnen we volgende week eens bespreken.Ben zeker dat je de oplossing weet! Dank Niels voor de fijne informatie die jullie steeds geven!