Blog

De zoete aardappel: 5 gezondheidsvoordelen

23:52 26 december in Gezondheid
0 Comments
38

De zoete aardappel of ‘bataat‘: nog niet bij iedereen bekend, maar overheerlijk én een groente met vele voordelen. Je kan de zoete aardappel op heel wat manieren verwerken en klaarmaken. Je kan de bataat verwerken in een ovenschotel, er puree van maken, samen met paprika tot een overheerlijke soep omtoveren, ovenfrietjes van snijden, enz… Of je kan af en toe de klassieke aardappel in je gerechten eens vervangen door een zoete aardappel.
Hier alvast 5 redenen waarom het eten van een zoete aardappel interessanter is dan de gewone, klassieke aardappel.

 

5 gezondheidsvoordelen

 1. Hij heeft een lage glycemische index (GI) in tegenstelling tot de normale aardappel.
  Bij het eten van normale aardappel gaat je bloedsuikerspiegel pieken. Met als gevolg dat je lichaam veel insuline moet aanmaken om de glucose af te voeren. Hoge insulinewaarden stimuleren indirect je vetopslag. Eet je daarentegen zoete aardappel dan blijft je bloedsuikerspiegel relatief stabiel.
 2. Rijk aan voedingsvezels
  De lage GI van de zoete aardappel is onder andere te verklaren door de grote hoeveelheid vezels die hij bevat. De zoete aardappel bevat tot wel 2 keer meer vezels dan de normale pieper (jonge aardappel). Deze voedingsvezels stimuleren naast gezonde bloedsuikerwaarden ook een gezonde darmwerking. En door het eten van vezelrijke voeding raak je sneller verzadigd.
 3. Hoogwaardige voedingsstoffen
  De zoete aardappel bevat 1,5 keer meer antioxidanten dan blauwe bessen. Deze antioxidanten beschermen je lichaam en werken daardoor verjongend.
 4. Rijk aan bèta-caroteen
  De bataat bevat ook heel veel bètacaroteen dewelke een belangrijke functie heeft als pro-vitamine A. Bij het eten van 100 gram bataat, krijg je al 35 tot 90% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine A binnen (bevordert de weerstand, is goed voor de ogen en de huid).
 5. Zit bomvol vitamine C, is rijk aan vitamine B6 (houdt de bloedvaten soepel) en een hoop mineralen zoals kalium en mangaan. Vitamine B6 en kalium helpen je bloeddruk te verlagen.

Het best is om de zoete aardappel altijd in combinatie met een beetje vet te eten. Bijvoorbeeld wat olijfolie of kokosolie. Dit bevordert de opname van bètacaroteen in je lichaam.

 

Hoe maak je de zoete aardappel klaar?

 

              

De bereidingstijd van zoete aardappel is redelijk kort. Je kunt zoete aardappels op verschillende manieren bereiden: stomen, koken, bakken (in de oven) en poffen.

Stomen -> dit is de gezondste bereidingswijze. Snijd de bataten in tweeën en vervolgens in plakken. Stoom ze bij voorkeur niet langer dan 7 minuten. Zo blijven de voedingsstoffen het beste behouden en komt de smaak goed tot zijn recht.

Koken -> voor koken geldt hetzelfde als voor het stomen: kook ze niet te lang. Wanneer je middelgrote bataten in zijn geheel kookt is ongeveer 15 minuten koken genoeg. Snijd je ze in stukken dan zijn ze veel sneller klaar. Zorg dat de zoete aardappels een stevige bite hebben, dan zijn ze het lekkerst.

Bakken (in de oven) -> je kunt de bataten ook bakken. Echter verhoogt het bakken wel de GI. Maar ze zijn nog steeds een stuk gezonder en hebben een lagere GI dan normale gebakken aardappels.

Poffen -> ook een gezonde bereidingswijze. Verwarm de oven voor op 190 ° C. Was de bataten met een borsteltje en droog ze met een theedoek. Smeer ze vervolgens (met je handen) in met een dun laagje kokos- of olijfolie en prik ze in met een vork. Verpak ze per stuk in aluminiumfolie. Niet te strak maar zorg wel dat de aluminiumfolie goed afsluit en er geen lucht uit kan ontsnappen.

Plaats de zoete aardappels vervolgens op een bakplaat in de oven. Kleine bataten garen in ongeveer 45 minuten. De grotere doen er langer over. Wanneer je er redelijk eenvoudig een mes in kunt steken zijn ze klaar. Na het garen kun je de zoete aardappels kruiden. Met verse koriander komen ze zeer goed tot hun recht. Maar denk bijvoorbeeld ook aan verse rode peper, zeezout en citroensap of -rasp. En eet ze met wat extra vierge olijfolie.

Voeg bij de bereiding naar wens kruiden toe aan je bataten. Kaneel, kruidnagel, komijn en/of nootmuskaat. Experimenteer en proef wat je zelf het lekkerste vindt.

 

Zeker eens proberen!

Gezonde groeten,

 

Niels

 

Referentie: gezondafvallen.nl

Niels Eelens

info@eelens.com

Niels is osteopaat. Hij richtte samen met zijn vrouw Hanne groepspraktijk Epicentrum op. Hij doceerde jaren aan The International Academy of Osteopathy te Kopenhagen en is momenteel, naast zijn werkzaamheden als osteopaat, voorzitter van een post-graduaat school voor osteopathie.

No Comments

Post a Comment