Blog

Herstel na een operatie

11:43 10 september in Gezondheid
0 Comments
105

Na een operatie heeft je lichaam de juiste voeding nodig voor het herstel van de weefsels. Een operatie vergt namelijk veel van je lichaam en zorgt ook voor stress. Hierdoor verbruikt je lichaam meer nutriënten. Om ons immuunsysteem zo optimaal mogelijk te houden is goede voeding noodzakelijk.  Op deze manier blijft de immuniteit krachtig genoeg waardoor de kans op infecties of complicaties verminderen.  Naast gezonde voeding is een voedingssupplement soms belangrijk voor de aanvoer van alle noodzakelijke voedingsstoffen.

Hieronder enkele tips die het herstel na een operatie kunnen bevorderen.

  1. Eiwitten zijn vooral belangrijk voor het herstel van beschadigd weefsel. Denk hierbij aan kip, kalkoen, rundvlees en eieren maar ook volle granen, peulvruchten en zaden, pitten en noten. Heb je weinig trek, dan kun je ook eiwitpoeder als voedingssupplement toevoegen aan je voeding. Dit zorgt ervoor dat je zeker weet dat je voldoende eiwitten binnenkrijgt.
  2. Meervoudig onverzadigde vetten zoals omega-3-vetten zijn belangrijk voor het immuunsysteem en zorgen ervoor dat schadelijke virussen en bacteriën minder snel het lichaam binnendringen. Eet voldoende vette vis zoals ansjovis, zalm en makreel, maar denk bijvoorbeeld ook avocado’s, zaden, pitten en noten en kokosolie. Voeg eventueel extra visolie toe.
  3. Vitamine D speelt een belangrijke rol in het herstellen na een operatie. Zorg ervoor dat je vitamine-D-niveau optimaal is door voldoende zonlicht op je huid en extra suppletie tijdens de wintermaanden.
  4. Door voldoende inname van vitamine C kun je de herstelperiode drastisch verkorten. Broccoli, spruitjes en zoete aardappel bevatten veel vitamine C alsook alle citrusvruchten, bessen en kiwi’s. Na een operatie kun je ook extra vitamine-C-suppletie innemen.
  5. De meeste mensen kunnen wel wat extra ijzer gebruiken na een operatie. Vooral kikkererwten, bonen, spinazie en gedroogde abrikozen zijn rijk aan ijzer.
  6. Voor een goede opname van alle nutriënten heb je een goede darmfunctie nodig. Neem hiervoor producten met probiotica: yoghurt, kefir, tempé of neem probiotica in via een supplement.
  7. Noten en zaden zijn een goede bron van magnesium dat belangrijk is voor een aantal functies na een operatie.

 

Gezonde groeten,

 

Niels

Niels Eelens

info@eelens.com

Niels is osteopaat. Hij richtte samen met zijn vrouw Hanne groepspraktijk Epicentrum op. Hij doceerde jaren aan The International Academy of Osteopathy te Kopenhagen en is momenteel, naast zijn werkzaamheden als osteopaat, voorzitter van een post-graduaat school voor osteopathie.

No Comments

Post a Comment