Blog

Zwangerschapswens en acupunctuur

20:42 27 november in Acupunctuur, Epicentrum
0 Comments
63

Dat acupunctuur met naaldjes te maken heeft, weten de meeste mensen wel. Maar dat het iets kan betekenen voor mensen met een zwangerschapswens, is minder bekend. We horen het steeds vaker in de praktijk. Moeilijk zwanger geraken… Er zijn verschillende theorieën die een mogelijke verklaring kunnen geven. Vervuiling? Stress? Foute voeding?

Als je door een osteopathische bril kijkt, is voornamelijk de doorbloeding van het kleine bekken bij de vrouw van groot belang . “Verklevingen” in dit gebied kunnen ervoor zorgen dat de doorbloeding minder goed verloopt en kunnen door een osteopaat verholpen worden.

Toch werken we op dit gebied vaak samen met acupuncturisten. De combinatie werkt in heel wat gevallen zeer goed. In deze blog leggen we je uit wat acupunctuur kan betekenen als je zwanger wil worden en hoe men in de Chinese geneeskunde denkt over infertiliteit.

 

Introductie.

China is altijd een strijdstaat geweest. In die oude tijden had men geen raketten en bommen maar moest men het voornamelijk doen met een groot aantal soldaten en dat betekent dat er moeders nodig waren om die soldaten aan te leveren. Het klinkt vreemd maar dit verhaal ligt aan de basis van een goed uitgekiemde aanpak voor infertiliteit.

Als het gaat over infertiliteit zijn er wat verschillen in aanpak tussen de Westerse en Chinese geneeskunde.

De Westerse of ‘klassieke’ geneeskundpeople-219985_960_720e is een structurele geneeskunde die wil weten of alle structuren, nodig om zwanger te geraken, effectief in orde zijn. Er kunnen inderdaad afwijkingen zijn aan de baarmoeder of eierstokken zoals vleesbomen of de vorming van cysten. Er kan een probleem zijn met het baarmoederslijmvlies zoals endometriose of nog tal van andere oorzaken. De patiënte en haar man worden gescreend met klassieke onderzoeken.

Deze onderzoeken kunnen aantonen of er medische problemen zijn om zwanger te geraken. Echter zal er vaak sprake zijn van ‘onbegrepen infertiliteit’. Je geraakt maw niet zwanger maar men weet niet hoe het komt. Dit is de vorm die in onze praktijk het meeste voorkomt. Indien er sprake is van een structureel probleem, is acupunctuur zeker ook geen wondermiddel. Maar daar waar er sprake is van onbegrepen infertiliteit, zonder structurele problemen, is acupunctuur erg aangewezen!

In de klassieke geneeskunde, werkt men met andere methodes. Men probeert de natuur een handje te helpen. Zo zal men bij een IUI (Intra Uteriene Inseminatie), een IVF (In – Vitrofertilisatie) of een ICSI (Intracytoplasmatische Sperma Injectie), technieken gebruiken die soms tot een handmatige bevruchting moeten leiden. Bepaalde ziekenhuizen, zoals het ziekenhuis van Jette, staan hier enorm voor aangeschreven en boeken in veel gevallen excellente resultaten.

Maar het kan dus ook anders, op een minder invasieve meer ‘natuurlijke’ manier. Eerst een woordje uitleg over hormonen.

 

Wat zijn hormonen?

Hormonen zijn boodschapperstoffen. Ze worden afgegeven door de hormonale klieren en zijn bedoeld om een boodschap over te brengen naar een orgaan of een doelcel. Ze moeten het lichaam reguleren en dat is enkel mogelijk als er ook een meting kan gebeuren. Deze meting of controle wordt gedaan door de hypothalamus; een klier in onze hersenen. Deze klier geeft een signaal door aan een andere klier (hypofyse) of de productie van een bepaald hormoon moet gestimuleerd of geremd worden.

Simpel voorgesteld is het bloed de postbode, de hormonen zijn de brieven en die bevatten een boodschap voor een bepaald adres. Men kan dus meer brieven sturen in de hoop dat de boodschap goed en duidelijk aankomt. Zo gaat men bepaalde processen willen stimuleren in de eicelproductie in de hoop op beter resultaat.

Zoals hierboven beschreven, hebben we over een postbode en over brieven gesproken. Maar wie schrijft de brieven? Dat doet het lichaam zelf. Het lichaam dat als organisme zichzelf aanstuurt in een bepaalde richting.

 

De Chinese aanpak.

En zo gaan we in de richting van de Chinese aanpak waarbij geen weet is van de term ‘ hormonen‘. Het klinkt misschien raar maar in deze traditionele geneeskunde, kijkt men anders naar het lichaam. Chinees gezien gaat men er van uit dat bij een normaal functionerend lichaam, de boodschap (of hormonen) sowieso wel zal aankomen. Hier gaat men dus een stap verder en zal men bij infertiliteit willen nagaan wat er aan de hand is met een lichaam dat niet zwanger kan geraken.

Alhoewel de mogelijke problemen hier nogal vreemd zullen klinken, ga ik ze toch even geven om er dan eentje wat verder toe te lichten:

 • Nier Yin leegte
 • Nier Yang leegte
 • Lever Qi Stagnatie eventueel met bloed stagnatie
 • Phlegma damp accumulatie
 • Damp hitte in de onderste jiao

 

Voor de meeste mensen klinkt dit letterlijk en figuurlijk ‘Chinees’. Ik wil één voorbeeld nader toelichten. Iets dat we vaak in de praktijk zien, meer bepaalde “lever qi stagnatie”.

Om goed te kunnen volgen is het belangrijk dat je weet dat de functies van organen in de Chinese geneeskunde veel verder gaat dan in de Westerse geneeskunde. Zo zijn organen gelinkt aan bijvoorbeeld zintuigen, kleuren, geuren, emoties, elementen, de basissubstanties, de seizoenen, tijd van de dag, ontwikkeling, weefsels, smaak en nog talrijke andere verbindingen. De belangrijkste functie van de lever heeft in de Chinese geneeskunde te maken met het zacht draaiende houden van de energetische flow in het lichaam. Chinese geneeskunde is een energetische geneeskunde en een goede ‘stroming‘ (of flow) is dé basisvoorwaarde voor een goede gezondheid.

Epicentrum 23

Epicentrum 02

Een lever heeft ook een sterke functie in relatie tot het ‘Bloed’ en hier leg ik al een link naar infertiliteit want ‘Bloed’ gaat Chinees ook verder dan het Westers bloed (zonder hoofdletter om het verschil aan te geven) . Bloed heeft een zeer sterke relatie met de baarmoeder.

Als de lever dus energetisch hapert in het goed laten stromen van energie dan is er een probleem. Dat ‘stromen‘ is een cyclische doorstroming in gans het lichaam. Het is ahw een cirkel van beweging in het lichaam.

Er zijn verschillende oorzaken waardoor een lever minder goed energetisch functioneert. Een langdurig pilgebruik of het gebruik van tampons kunnen bv een rol spelen. Maar bv te vet eten kan de lever ook belasten en problemen geven. Ook hebben bepaalde emoties een vat op de lever; te veel gist in de voeding, chronische bacteriële problemen, het langdurig gebruik van bepaalde geneesmiddelen of drugsgebruik, enz.

Al deze zaken kunnen een invloed hebben op die zachte stroming van energie (Qi) en van Bloed. Dit alles zal uiteindelijk fysieke gevolgen hebben. Op zicht van die gevolgen (de symptomen) kan men besluiten welke differentiatie er aan de basis kan liggen van het feit dat iemand niet zwanger kan geraken.

Om in dit voorbeeld te blijven, kunnen er verschillende symptomen opspelen zoals:

 • de lengte van de menstruatie wordt afwisselend
 • de hoeveelheid wordt afwisselend
 • de menstruaties zijn pijnlijker
 • maagproblemen
 • druk op de borsten
 • hoofdpijn voor of na de menstruatie
 • buikspieren trekken strakker
 • fluctuerende temperatuur

 

In een verergerend stadium kunnen hier PMS, fibrocystische borsten, endometriose, cysten op de eierstokken, infecties van het bekken en de vagina, vaginale uitscheidingen e.d. bijkomen. En dan allemaal omdat de energetische flow niet meer naar behoren loopt.

q5bbfmpl914-william-stitt zwanger2

Een behandeling zal er dan ook in bestaan om het kanaal tussen lever en baarmoeder terug in orde te krijgen waardoor de energie beter kan stromen en waardoor het lichaam zijn gezondheid terug kan vinden.

Het klinkt misschien raar omdat we niet opgevoed zijn om op een andere manier te denken dan de klassieke geneeskunde. Toch worden vrouwen reeds duizenden jaren succesvol behandeld voor dit soort problemen via acupunctuur. Elk jaar hebben we tal van koppels in behandeling die na enkele keren acupunctuur het fijne nieuws te horen krijgen dat ze zwanger zijn. Ook koppels die reeds in een IVF of ander medisch traject zitten, hebben baat bij acupunctuur: meer eicellen voor een pick-up, betere slaagkansen voor een innesteling,…

 

Indien je graag persoonlijk advies heb, kan je ons contacteren op info@epicentrum.be

We helpen je graag verder.

 

 

Gezonde groeten,

 

Niels

 

 

 

 

 

Niels Eelens

info@eelens.com

Niels is osteopaat. Hij richtte samen met zijn vrouw Hanne groepspraktijk Epicentrum op. Hij doceerde jaren aan The International Academy of Osteopathy te Kopenhagen en is momenteel, naast zijn werkzaamheden als osteopaat, voorzitter van een post-graduaat school voor osteopathie.

No Comments

Post a Comment