Blog

Gezonde tandpasta?!

12:42 30 oktober in Gezondheid
0 Comments
84

We kunnen er niet meer om heen: reclame is overal. En heel vaak is de informatie niet helemaal juist of vertekend. Bedrijven die reclame maken houden zich voornamelijk bezig met verkopen en niet zozeer met onze gezondheid. Onlangs las ik ergens ‘our food companies don’t take care of our health and our health companies don’t take care of our food’. Vrij vertaald: bedrijven die zich bezighouden met onze voeding, houden geen rekening met onze gezondheid en vice versa.

Reclame geeft vaak foute signalen met enkel het oog op meerverkoop. Ik kan me er vaak aan ergeren. Zo zie ik vaak het volgende: ‘koekjes zonder suiker die gezond zijn voor uw kind’ waarbij duidelijk ‘glucosesiroop’ staat bij de ingrediënten (= ander woord voor suiker).

En toch denken we dan dat dit gezond is. Bah!

Hetzelfde geldt voor tandpasta.toothbrushes-1424728

Even voor alle duidelijkheid: tandpasta is onmisbaar voor het behoud van een goed en gezond gebit. Maar het bevat vaak toxische stoffen die helemaal niet zo goed zijn voor ons lichaam. Zo bevat het vaak ingrediënten die op lange termijn schadelijk kunnen zijn. Ook al dient de tandpasta voor de tanden, toch krijgen we via het mondslijmvlies de nodige foute stoffen binnen. Ook al staan we daar niet bij stil … .

 

Wat moet tandpasta juist doen?

  • Plaque en voedselresten verwijderen zonder dat het tandemail beschadigd wordt
  • Het verwijderen van slechte bacteriën
  • Versterking van het tandvlees
  • De tanden versterken en remineraliseren

 

Welke schadelijke stoffen zitten er in tandpasta?

  • Sodium lauryl sulfaat
  • Fluoride
  • Kunstmatige zoetstoffen zoals aspartaam en saccharine
  • Diethanolamine
  • Propyleen glycol
  • Triclosan
  • Chemische kleurstoffen

 

Je leest het goed! Fluor is niet onschadelijk! Ook al wordt deze stof altijd hoog de hemel in geprezen als het gaat over tandpasta’s. Fluor zou onze tanden beschermen tegen gaatjes. Dit ‘voordeel’ weegt niet op tegen de nadelen van het gebruik van fluor. Zonder we het weten krijgen we snel een overdosis van dit goedje binnen. Fluor zit in bepaalde voeding, gefluorideerde tandpasta, fluortabletjes, gefluorideerd leidingwater en ook gekoelde ice-tea bevat fluor (komt door het gebruik van theeblaadjes van lagere kwaliteit bij de productie van ice-tea).

 

Wat is fluor en wat kan je zelf doen?!

Fluoriden zijn mineralen die de plaats innemen van andere mineralen. Hierdoor wordt het lichaamsmetabolisme verstoord. Fluor zit in dezelfde groep als jodium dat essentieel is voor de schildklier. Een ‘overdosis’ van fluor kan in bepaalde gevallen de werking van de schildklier verstoren, leiden tot depressie, allergische- of andere gezondheidsproblemen.

Enkele maatregelenteeth-1435698 die we wel eens adviseren zijn het gebruik van fluorvrije tandpasta (bv. blauwe paradontax). Vermijd het gebruik van leidingwater en gebruik een waterfilter om de resten fluoride uit het water te halen. Ook kan je best goedkope theesoorten mijden. Kies voor biologische thee van betere kwaliteit.

Is het je trouwens al eens opgevallen dat er op elke tandpasta een bepaalde kleurcode staat?  Er zijn 4 kleurcodes die op verschillende websites als volgend worden aangeduid:

 

  1. Groen = natuurlijk
  2. Blauw = natuurlijk + toevoeging van medicijn(-achtige) producten
  3. Rood = natuurlijk + chemische samenstelling
  4. Zwart = pure chemische samenstelling

 

Des te dichter bij de groene kleur, des te beter zou je denken.  Ook al hebben we dit op verschillende website terug gevonden, blijkt het toch niet te kloppen.  De kleuren zijn in principe gewoon ‘eye marks’ om bepaalde machinale handelingen vlotter te laten verlopen.  Echter klopt de uitleg van de fluor wél en moet je hier toch mee opletten.  Het doel van dit blog is om je te informeren wat je ZELF kan doen om je gezondheid goed te houden.

 

Ondertussen mag je uiteraard blijven lachen 🙂

 

Gezonde groeten

Niels

 

Niels Eelens

info@eelens.com

Niels is osteopaat. Hij richtte samen met zijn vrouw Hanne groepspraktijk Epicentrum op. Hij doceerde jaren aan The International Academy of Osteopathy te Kopenhagen en is momenteel, naast zijn werkzaamheden als osteopaat, voorzitter van een post-graduaat school voor osteopathie.

No Comments

Post a Comment