Blog

Inspirerend boek: Life on sneakers!

20:25 13 mei in Inspiratie
0 Comments
71

 

Life on sneakers is het pakkend persoonlijk verhaal van Evi Renaux.

Ze vertelt erin waarom ze haar hoge hakken inruilde voor sneakers.

Haar eerste boek, in een recordtijd op nummer 1 in België en reeds in derde druk!

 

Evi is voor ons geen onbekende. We leerden haar jaren geleden kennen in de praktijk toen ze langskwam voor een behandeling van haar dochtertje Lola. Na haar dochtertje kwam zij in behandeling en we maakten haar verhaal van dichtbij mee. En dat verhaal, laat niemand onberoerd.

Lola-Evi-e1458164967933-658x454

“Osteopathie is voor mij onmisbaar geworden in het comfortabel houden van mijn chronische ziekte. Ik raad het iedereen aan ipv hoge dosissen medicatie. Zonder osteopaat en kinesist zou ik niet kunnen functioneren,” aldus Evi.

 

1 juli 2013 was de dag dat haar leven voorgoed veranderde

Van de ene dag op de andere stond ze op met onuitstaanbare pijn en een volledige scheve rug. Evi bezochte verschillende dokters en ziekenhuizen, maar niemand kon haar op dat moment een echte verklaring geven, laat staan helpen. Ze kreeg ontzettend hoge dosissen medicatie om de pijn iets te kunnen verdragen. Ze lag weken in het ziekenhuis zonder echte therapie. Maanden gingen voorbij. Tot het zover vorderde dat ongevraagd plots de pastoor van het ziekenhuis aan haar bed stond voor de laatste zalving… Het ziekenhuis kon en wou niets meer ondernemen. Zelfs een ziekenwagen naar een ander ziekenhuis wouden ze niet voorzien. Op dat moment (en op vele andere) was het Evi haar mama die haar ‘gered’ heeft. Ze nam Evi op eigen houtje en eigen verantwoordelijkheid mee naar een ziekenhuis aan de andere kant van het land. Daar is ze onmiddellijk geopereerd. Na de operatie was haar toestand niet meer kritiek, maar zeker nog niet goed. Heel langzaamaan, met heel veel pijn maar immens veel wilskracht, kwam Evi uit deze diepe put.

 

Ze zal nooit meer zijn wie ze voorheen was, maar slaagde erin een nieuwe invulling aan haar leven te geven en een nieuwe toekomst op te bouwen.

 

Evi is van opleiding journaliste. Voor die bewuste dag in 2013, werkte Evi voor het vrouwentijdschrift Libelle. Een drukke job, met veel deadlines, meetings en lange file-uren. En dat combineerde ze met haar gezin en haar dochtertje Lola. Ze holde van het ene naar het andere en plofte ’s avonds doodmoe in haar zetel. Een manier van leven dat voor velen onder ons zeker herkenbaar is.

libelle

De afgelopen tijd heeft Evi haar leven echter noodgedwongen maar ook bewust over een andere boeg gegooid. Ze nam haar passie van schrijven terug op en startte haar eigen blog: Rue No. Ondertussen wordt ze door heel veel mensen gevolgd en worden haar teksten gretig gelezen. Zo ontstond het idee om haar hele verhaal in een boek neer te pennen. In haar boek heeft Evi het over haar plan B: wat als je morgen niet meer kan doen wat je altijd al deed? Ze stimuleert mensen een eigen plan B op te stellen en te genieten van de kleine dingen in het leven. Hoe kan je zelf bewuster gaan leven?

enjoythelittleLW

Evi gebruikt in haar boek vele vergelijkingen om aan te tonen hoe ze zich voelt. Graag zou ik aan de hand van een eigen vergelijking willen schetsen hoe je plots in zo’n dieptepunt van je leven kan belanden en wat je kan doen om het te voorkomen. Een ernstige ziekte of probleem ontstaat nooit op zich. Meestal zijn er jaren aanleiding of heel wat triggers die het probleem voorafgaan.

In de praktijk gebruik ik hiervoor de vergelijking van de emmer en de laatste druppel die te veel kan zijn…

bucket

Ons lichaam is zoals een emmer, die zich kan vullen of weer kan ledigen naargelang de belastingen die op ons afkomen. Ernstige ziektes, chronische problemen, een burn-out, onhandelbaar gedrag bij kinderen,… ontstaan meestal pas wanneer onze emmer vol is en we totaal geen compensatie-marge meer hebben. Laat ons Evi haar verhaal als voorbeeld nemen.

De uiteindelijke meest verklaarbare diagnose die Evi gekregen heeft, is dat ze een zware ontsteking in haar ruggemerg gehad heeft. Iets dat wellicht al een hele tijd aan het sluimeren was, maar plots geëscaleerd is. In haar ‘emmer’ zaten er echter al heel wat andere zaken. Haar drukke leven voordien is zeker en vast de eerste belasting. Dan kwam daar nog de dood van haar vader bovenop en een echtscheidingssituatie. De maanden voor de bewuste dag had ze ook continu hevige hoofdpijn. En daarvoor moest ze zware medicatie nemen. Opnieuw een immense belasting voor haar lichaam. Al deze factoren tezamen maakten dat haar compensatiemarge niet ruim meer was. Reken daar dan nog de serieuze ontsteking in het ruggemerg bovenop (die misschien al maanden aan het sluimeren was) en je komt dus aan de laatste druppel in de emmer die er te veel aan is. Dan komt je lichaam in een alarmfase, een uitputtingsfase of een totale escalatie.

 

Maak voor jezelf gerust even dezelfde oefening. Wat zit er allemaal in je emmer en hoe groot is je compensatiemarge?

 

Laat chronische problemen niet sluimeren, maak pak ze aan. Zorg dat je je weerbaarheid vergroot. Belastingen die onderschat worden, maar een grote invloed hebben op de compensatiemarge van je lichaam zijn onder andere:

  • Tandproblemen
  • Chronische medicatie zoals pijnstillers, ontstekingsremmers, maagzuurremmers,…
  • Stress op het werk of in de gezinssituatie
  • Ergernissen zoals bv. dagelijkse file door lange woon-werkafstand
  • Ongezonde of eenzijdige voeding
  • Perfectionisme
  • Spijsverteringsproblemen
  • Slaapproblemen
  • ….

 

Tot slot is het allerbelangrijkste doen wat je graag doet en gaan voor je idealen. Evi haar slagzin is: Geniet van de kleine dingen in het leven. Een kop koffie op een terras in de lentezon, is voor haar puur genieten!

LIFE+ON+SNEAKERS_portret+Evi_13

Life on sneakers is te verkrijgen in de boekhandel of te bestellen via Evi haar website http://www.rue-no.be

 


* Tot snel! * 

Hanne

 

 

 

Hanne De Ruyck

hanne@epicentrum.be

Hanne is osteopaat en kinderosteopaat. Ze richtte samen met haar man Niels groepspraktijk Epicentrum op. Ze is tevens een gedreven docente in topics aangaande osteopathie bij kinderen en zwangere vrouwen.

No Comments

Post a Comment