Blog

Migraine versus hoofdpijn

09:38 08 mei in Gezondheid
1 Comment
92

Vaak krijg ik de vraag of hoofdpijn hetzelfde is als migraine? Het antwoord is neen.

Mensen die nog nooit een migraine-aanval hebben gehad weten niet wat het is en denken misschien dat het gaat over ‘gewone’ hoofdpijn. Niets is minder waar. Ik kan me trouwens inbeelden dat het voor veel migraine patiënten vaak frustrerend is dat hun omgeving niet goed begrijpt wat ze voelen.

Je kunt migraine een beetje vergelijken met tandpijn in je hoofd.

Migraine komt voor bij alle leeftijden en is één van de meest voorkomende zenuwklachten.

 

Wat is er typerend aan migraine?

Migraine wordt gekenmerkt door terugkerende aanvallen van ernstige hoofdpijn vaak in combinatie met misselijkheid en een gevoeligheid voor licht en/of geluid. Een migraine aanval kan, afhankelijk van mens tot mens, enkele minuten of uren tot zelfs enkele dagen duren! Vaak wordt er geklaagd over een kloppende of stekende pijn aan één kant van het hoofd. Maar dit is zeker niet bij iedereen het geval. Ik zie vaak mensen in de praktijk die pijn vertonen aan twee kanten.

Een aanval wordt bij velen voorafgegaan door andere kenmerken die ‘prodromen’ worden genoemd. Dat zijn fysieke of psychische veranderingen die voor een aanval aanwezig zijn. Mensen die te kampen hebben met migraine-aanvallen herkennen deze kenmerken vaak zelf en kunnen op dat moment medicatie innemen of ervoor zorgen dat ze geen extra inspanningen doen waardoor de aanval kan worden voorkomen.

 

Migraine en triggers

Een migraine-aanval wordt vaak door een trigger uitgelokt. De lijst van triggers is uitgebreid. Zo kan het zijn dat een nachtje weinig slapen al nefast is voor iemand die gevoelig is aan migraine. De bekende zaken zijn cafeïne, chocolade, kazen en alcohol. Maar ook roken, excessief sporten of veranderingen in het weer kunnen een aanval uitlokken.

Allemaal anders dan bij ‘gewone’ hoofdpijn! Want bij hoofdpijn is er geen sprake van een trigger. Er zijn verschillende vormen van hoofdpijnen maar de meest voorkomende is zeker de spanningshoofdpijn. In de praktijk hoor ik dan vaak mensen die zeggen dat hun hoofd té klein is of dat ze precies een té gespannen kapje over hun hoofd hebben getrokken. Dit soort hoofdpijn heeft vaak te maken met de nekwervels- en/of spieren die te hard gespannen zijn. Doch het verschil met de stekende zenuwpijnen bij migraine zijn beduidend anders.

 

Migraine en aura

Er blijkt bij trouwens 25% van de migrainepatiënten sprake te zijn van een ‘aura’. Dit is een neurologisch verschijnsel dat men meestal voelt in het zicht of in andere zintuigen. Lichtflitsen, vlekken, gevoelloosheid bv in het aangezicht, een verlammend gevoel in het gezicht, spraakstoornissen, … zijn enkele voorbeelden van aura’s. Veel erger dus dan gewone hoofdpijn dus, die migraine! Onderschat het dus niet als je mensen in je omgeving hebben die er mee kampen.

 

Migraine en de oplossingen

Migraine is enorm individueel afhankelijk en ook de behandeling is zeer persoonsgericht. Eén ding staat zeker voorop in de behandeling van migraine: voeding en lifestyle!

Enkele richtlijnen:

  • vermijd triggers
  • drink veel water
  • vermijd stress
  • probeer de nachtrust te respecteren
  • voldoende beweging
  • relaxatie/yoga/ademhalingstherapie en stretch oefeningen kunnen goed werken naar stress toe
  • vermijd voedingsmiddelen waarop je reageert
  • een bezoek aan de osteopaat of acupuncturist om je nek los te maken en/of je energiesysteem op te krikken

 

Ook bepaalde voedingssupplementen hebben een zeer goede invloed. Wist je dat magnesium en vitamine B2 een bewezen effect hebben bij migraine? Het is zeker de moeite waard om uit te testen.

In de aromatherapie hebben we lavendel, pepermunt, melisse, basilicum en rozemarijn die een verlichtende invloed kunnen hebben.

 

Gezonde groeten,

 

Niels

Niels Eelens

info@eelens.com

Niels is osteopaat. Hij richtte samen met zijn vrouw Hanne groepspraktijk Epicentrum op. Hij doceerde jaren aan The International Academy of Osteopathy te Kopenhagen en is momenteel, naast zijn werkzaamheden als osteopaat, voorzitter van een post-graduaat school voor osteopathie.

1Comment

Post a Comment