Blog

Lesgeven in Kopenhagen – een verslagje

08:09 21 april in Kinderosteopathie
0 Comments
60

Het was even stil van onze kant.. maar niet zonder reden! De laatste maand was een ontzettend drukke periode, in volle voorbereiding voor een lesweekend in Kopenhagen…

Een paar jaar geleden werd me gevraagd om in Denemarken bijscholingsweekends voor osteopaten, over de behandeling van zwangere vrouwen en kinderen, op te starten en te doceren. Denen hadden tot dan toe geen enkele mogelijkheid om in Scandinavië cursussen over deze topics te volgen. Aangezien ik al jaren een aantal weekends lesgeef in de tweejarige postgraduaat “Osteopathie bij kinderen” in Nederland, ging ik de uitdaging aan. Niels besloot om de praktische kant op zich te nemen en de cursus mee te assisteren. We richtten een VZW met de naam Still More op. ‘Still’ naar de naam van de grondlegger in de osteopathie: Andrew Taylor Still en ‘More’ slaat op bijscholing. ‘Still More’ omdat we een jong beroep hebben en er steeds verder te leren en ontdekken valt! Wist je trouwens dat we ondertussen in België ook al een aantal cursussen organiseerden?

Vorig jaar gaf ik op de universiteit van Kopenhagen de cursus “Osteopathy and pregnancy”. Een fantastisch weekend, in een prachtige universiteit met enthousiaste collega’s van over heel Scandinavië!

Dit jaar planden we het lesweekend ‘Osteopathy for baby’s and children: the essential’. De bedoeling was om enkel de beste testen en technieken te geven ivm de meest voorkomende problemen bij baby’tjes en kinderen. Het was moeilijker dan gedacht om te beslissen wat wel/niet te geven, maar het lukte me om met een tevreden gevoel een hele cursus samen te stellen met zowel theorie, testings als praktijk. Ik maakte een samenvatting van al het beste dat ik ooit geleerd heb, aangevuld met eigen ervaring uit de praktijk. Tegelijk nog even mijn Engels opfrissen en ik was er helemaal klaar voor! Een overboekte groep van 31 studenten kwam eraan…

 

Een verslagje:

 

Vrijdagochtend 8 april 2016: Vlucht + eerste lesblok

Om 5u liep onze wekker af en we vertrokken op tijd naar Zaventem. Door de bomaanslagen wisten we slechts twee dagen op voorhand dat de vertrekluchthaven Zaventem was. We waren vooral opgelucht dat we niet tot in Luik bijvoorbeeld moesten rijden. Maar we hadden er totaal geen idee welke drukte ons in Zaventem te wachten stond. Het was niet alleen aanschuiven op de autostrade tussen de politiecombi’s en legertanks, maar ook in de luchthaven werden we via een lange wachtrij tussen de para’s geloodst naar tenten waar extra (helaas ongelooflijk lakse) controles gebeurden. We geraakten gelukkig net op tijd op ons vliegtuig en kwamen vlot aan in Kopenhagen. Om 16u stonden we klaar in de supermoderne universiteit te Kopenhagen om les te geven tot 20u!

IMG_1569

Aankomst in Kopenhagen luchthaven

IMG_1555

Nog eventjes een paar dingen herhalen in de hotelkamer…

 


Zaterdag 9 april 2016: Een volledige dag lesgeven van 8u30 tot 17u30!

 

IMG_1561

Een heerlijk ontbijt = de perfecte start van de dag!

IMG_1565

De behandeling van de schedel bij baby’tjes met een voorkeursligging

 

Topics dit weekend waren trouwens:

IMG_3437– communicatie met een baby en kind

– algemeen onderzoeken en testen van een baby en een kind

– motorisch onderzoek van een baby’tje

(mijlpalen in de ontwikkeling, reflexen,…)IMG_3980 2

– nek- en voorkeursproblemen bij baby’tjes

– orgaangelinkte klachten bij kinderen zoals reflux,

diarree, buikpijn, eczeem, terugkerende NKO-infectiesIMG_3429

– leerproblemen bij kinderen zoals dyslexie, dyscalculie

– emotioneel gelinkte klachten bij kinderen

 

Zondag 10 april 2016: lesgeven van 8u30 tot 16u + terugvlucht

 

IMG_1578

IMG_1568

De behandeling van de maag bij reflux

Wist je dat een postgraduate cursus voor osteopaten altijd bestaat uit een theoretisch en een praktisch deel? Tijdens het praktische deel oefenen we de technieken op elkaar. De klas bestaat dus uit een deel schoolbanken, maar ook een deel behandelbanken. Zo ondervinden we steeds zelf hoe een techniek aankomt en aanvoelt en kunnen we elkaar bijsturen in de uitvoering ervan.

 

We haalden dit keer terug op het nippertje onze terugvlucht, omwille van strenge bagagecontroles in de luchthaven in Kopenhagen. Deze zijn er echter altijd, maar een vergeten blikje fruitsap in onze rugzak, bezorgde hen en ons heel wat extra stress…

Om 21u30 waren we thuis van een fantastische ervaring..  op naar een welverdiende vrije maandag!

 

* Tot snel! *

Hanne

 

ps: volgend blog-artikel staat al een tijdje ‘in de maak’ en zal gaan over dé nummer 1 boek op dit moment: Life on sneakers! Over de fantastische auteur van het boek, Evi Renaux, wil ik jullie graag iets meer vertellen!

Hanne De Ruyck

hanne@epicentrum.be

Hanne is osteopaat en kinderosteopaat. Ze richtte samen met haar man Niels groepspraktijk Epicentrum op. Ze is tevens een gedreven docente in topics aangaande osteopathie bij kinderen en zwangere vrouwen.

No Comments

Post a Comment