Blog

Osteopathie bij eczeem

13:37 14 maart in Osteopathie
0 Comments
111

 

WAT KAN EEN OSTEOPAAT BETEKENEN BIJ ECZEEM EN ANDERE HUIDKLACHTEN? 

 

Eczeem bij baby’s, kinderen en volwassenen… we zien het dagelijks in onze praktijk. Het is een heel vervelende klacht die gepaard gaat met jeuk, pijn en soms ook wel schaamte. Mensen doen er alles aan om de eczeemplek de baas te kunnen, maar vaak is een oplossing tijdelijk en komen de klachten terug…

Een osteopaat wordt vooral geconsulteerd voor rug-, nek- en hoofdpijnklachten, maar er is een breder minder bekend gamma dat we ook behandelen. Zo worden huidklachten zoals eczeem, acné en psoriasis vaak met succes behandeld.

Als osteopaat bekijken we het lichaam holistisch of in zijn totaliteit.

In de Chinese geneeskunde wordt de huid wel eens de ‘derde long’ genoemd. Dit omdat ons lichaam ook ademt door de huid. Het is ons directe contact met de buitenwereld en onze huid is superbelangrijk als barrière voor schadelijke stoffen.

Er zijn twee grote systemen die van belang zijn bij huidklachten: ons eerste en tweede uitscheidingssysteem.

 

1e uitscheidingssysteem
2de uitscheidingssysteem
Lever
Huid
Darm
Long
Nier
Sinus

 

De eerste 3 organen die ons lichaam zuiveren van schadelijke stoffen zijn de lever, darm en nier. De lever is onze belangrijkste filter die afvalstoffen afbreekt. Dit wordt gedaan door vetoplosbare stoffen wateroplosbaar te maken via bepaalde chemische reacties. De wateroplosbare stoffen moeten uiteraard ons lichaam ook uit geraken. Dit gebeurt dan weer door de nier en de darm. Lever, darm en nier werken hand in hand om ervoor te zorgen dat ons intern milieu proper blijft.

 

WAT ALS?

Als het eerste uitscheidingssysteem faalt of belemmerd wordt, neemt het tweede systeem over. Het eerste systeem kan falen of zijn werk minder goed doen door bv. een overbelasting. Deze kan ontstaan door medicatiegebruik, foutieve voeding, schimmels, parasitaire problemen, emotionele problemen, …

In dat geval moet het tweede systeem de uitscheidingstaak deels overnemen. Dit systeem bestaat uit de huid, de longen (en luchtwegen) en de sinussen. Als de belasting té groot is, kan het zijn dat je een overreactie krijgt in het tweede systeem. Uitingen hiervan zijn bv: eczeem, acne, psoriasis, luchtwegenproblemen zoals taaie slijmen en chronische sinusitis.

Een osteopaat zal dus trachten het eerste uitscheidingssysteem te optimaliseren via een manuele behandeling. Bijkomend zullen tips naar de oorzaak van het probleem van groot belang zijn. Zo zijn de juiste voeding en adviezen onmisbaar. Vaak zullen bepaalde voedingswaren een tijdje moeten vermeden of gematigd worden tot het eerste uitscheidingssysteem weer sterk is om alles weer aan te kunnen.

 

ZALF SMEREN? 

In de klassieke geneeskunde worden eczeem en andere huidklachten zoals psoriasis heel lokaal behandeld. Lokaal betekent dat men enkel het symptoom tracht weg te ‘duwen’. Meestal wordt er een cortisonezalf geadviseerd die de huid vettig houdt. Er is niets dat in een acute situatie beter zal werken dan een zalf. Maar voor problemen die reeds langere tijd aanwezig zijn, is dit niet genoeg. Het is een pleister op de wonde maar “de wonde bloedt nog steeds”.  Maw, het lost de oorzaak van de eczeem niet op.

Wij vergelijken het lichaam wel eens met een vuilnisbak. Van zodra de vuilnisbak tot aan de rand gevuld zit, is elke factor die erbij komt té veel. Maw, als de vuilnisbak té vol blijft zitten, kan een lichaam niet in balans geraken. Zolang je de oorzaak achter de eczeem niet onder controle brengt, blijft de huid reageren.

 

EXTRA TIPS

Naast de behandeling zelf, geven we zoals gezegd ook adviezen mee. Adviezen waar je zelf mee aan de slag kunt gaan. Uiteraard wordt niet elke persoon met eczeem op dezelfde manier behandeld. Elke behandeling blijft uniek omdat de oorzaak niet altijd hetzelfde hoeft te zijn.

Enkele tips om het jeuken en de irritatie onder controle te houden zijn:

download-21. Drink veel kruidenthee met brandnetel of heermoes. Beide theeën werken bloedzuiverend en zuiveren de nier. Het is niet voldoende om slechts één kopje te drinken. Minstens 1 liter per dag kan soms wonderen verrichten.

2. Uit ervaring zien we dat het eten van volle melk en kazen vaak problemen geven op huidklachten. Meestal geven we dan ook het advies om hier spaarzaam mee om te gaan.

 

3. In het geval van nat eczeem, kan er gebruik worden gemaakt van compressen met bocalendula1-1sbessensap die men op de eczeemplek legt. Deze plek kan ook worden aan gedept met Molkosan, aangelengd met gekookt, afkoelend water.

4. De huid moet goed vochtig worden gehouden om uitdroging te voorkomen. Uitdroging gaat ervoor zorgen dat de huid nog meer gaat irriteren en jeuken. Er zijn verschillende crèmes die we adviseren. Calendula of goudsbloemcrème staat bovenaan de lijst. Deze werkt uitstekend bij kloofjes en slecht genezende huidwondjes in elleboogplooien en knieholten.

 

5. Om lokaal de huid te sparen, is maximaal 2 x per week douchen en liefst van korte download-1duur aan te raden. Het is wél verstandig om wat badolie te gebruiken om de huid wat vettig te maken. Warm water heeft spijtig genoeg vaak ook een nadelig effect op eczeem.

6. Het is raadzaam om katoenen kledij te dragen aangezien wollen kleding snel jeuk veroorzaakt.

7. En tot slot, maar zeer belangrijk bij huidklachten: probeer stress en spanningen te vermijden.

 

 

Wil je meer weten of heb je een specifieke vraag? Alle verdere informatie over een osteopathische behandeling vind je hier terug op onze website of contacteer ons op hansbeke@epicentrum.be of westmalle@epicentrum.be .

 

Gezonde groeten,

Niels

Niels Eelens

info@eelens.com

Niels is osteopaat. Hij richtte samen met zijn vrouw Hanne groepspraktijk Epicentrum op. Hij doceerde jaren aan The International Academy of Osteopathy te Kopenhagen en is momenteel, naast zijn werkzaamheden als osteopaat, voorzitter van een post-graduaat school voor osteopathie.

No Comments

Post a Comment