Inspiratie – RECEPT: Speculaascrumble met seizoensfruit
Een vruchtencrumble, hét nagerecht bij uitstek tijdens deze regenachtige herfstdagen: lekker warm en gemakkelijk te maken. Hier een gezonde ‘make-over’ van het klassieke crumbledeeg waar veel boter en suiker in verwerkt zit.
Kristalsuiker kan je vervangen door rietsuiker of gula java (kokosbloesemnectar) en margarine vervangen we ofwel deels of helemaal door kokosvet. Verzadigde vetten, maar wel met veel korte- en middellange vetzuurketens, en deze hebben ook hun goede eigenschappen, mits je ze met mate gebruikt natuurlijk. Het amandelpoeder dat ik gebruik, werkt niet verzurend in het lichaam en is bovendien glutenvrij.
Bereidingstijd: ca 15 minuten – oventijd : ca 25 minuten
Benodigdheden voor 4 personen als dessert
- Appelen 2 stuks
- Peren 2 stuks
- Speculaas (ev. glutenvrij) 70 gram
- Rietsuiker of alternatief 40 gram
- Amandelpoeder 40 gram
- Kokosvet 30 gram (of 60 gram indien geen boter)
- Echte boter 30 gram
- Vloeibare honing 1 eetlepel
Bereiding
- Was de appelen en peren en snijd in blokjes van ongeveer 1,5 centimeter. Laat gedurende 5 minuten stoven onder deksel in een pan met wat kokosvet. Zorg dat het fruit niet tot moes kookt.
- Smelt de boter tot het zacht is (niet vloeibaar), of haal op tijd uit de koelkast
- Doe de speculaas in een plastic zak en ga er met een deegrol over.
- Meng de rietsuiker, het amandelpoeder, de verkruimelde speculaas en de vetstof tot een crumble deeg door het te kneden/verpulveren tussen je vingers.
- Beboter een ovenschaal of individuele potjes en vul met het fruit.
- Bedek met een flinke laag crumble en plaats gedurende 25 minuten in een voorverwarmde oven van ongeveer 160°C.
- Haal uit de oven en werk af met wat seizoensfruit of een muntblaadje.
Extra tips
- Dit dessertje kan vanzelfsprekend ook met ander seizoensfruit. Reken voor 4 personen op ongeveer 600 gram fruit. Als je zacht fruit neemt zoals bessen of steenvruchten (perzik, pruim) hoef je deze niet eerst aan te stoven.
- Indien je een lactosevrij nagerecht wil: gebruik 60 gram kokosvet en geen boter. Vind je het dessert iets te zoet, neem dan gerust wat minder rietsuiker.
- En als het al wat feestelijker mag: smaakt heerlijk met een bolletje ijs of een beetje slagroom!
Smakelijk!
Gisteren voor de eerste keer eens klaar gemaakt. Super lekker! Bedankt voor het receptje.