Mindfulness & Mindful Coaching

mWQmWbRCXz06IQ8mFT9OQHGtv6GzB-C6kPl3qNBzn3c
9-Homepage Epicentrum - Disciplines
Wat is mindfulness?

Mindfulness is een liefdevolle aandacht voor alles wat zich aandient. Het is een volmondig ja tegen het leven! Met een open, niet-oordelende, milde aandacht wordt het mogelijk om ons met onszelf te verbinden en een body-mind evenwicht uit te bouwen.

Mindfulness gaat over diepgaand, open luisteren en kijken naar wat hier en nu gebeurt. Aandachtig aanwezig zijn bij grote en kleine dingen die zich aandienen, in ons en buiten ons. Niets meer en niets minder. Dit lijkt eenvoudig, maar is het zeker niet.

Door meer ‘mindful’ te zijn, kunnen we onze (lichamelijke) stresssignalen vroeger herkennen, merken we onze gedachten en emoties beter op en leren we onze reactiepatronen die dikwijls nog meer stress veroorzaken, kennen. Op die manier kunnen we antwoorden op wat gebeurt, in de plaats van automatisch te reageren.

-> Indicaties voor Mindfulness

Stress hoort bij het leven. Een leven zonder is niet mogelijk. Toch verlangen we ernaar minder stress te ervaren. We voelen aan dat de stressniveaus in onze westerse samenleving en in ons persoonlijk leven ongezond hoog liggen. Gevolgen zijn een verminderde levenskwaliteit, relatieproblemen, slaapstoornissen, hart- en vaatziekten, rugklachten, ademhalingsproblemen, angst, burn-out, depressie, enz.

Via mindfulness kunnen we ruimte geven aan stress en er beter mee leren omgaan waardoor spanningen zullen verminderen. Zo krijg je terug meer ‘zin’ in het leven, accepteer je wat niet kan veranderd worden en ervaar je meer geluksmomenten.

De werking en doeltreffendheid van de mindfulness-training werd wetenschappelijk onderzocht en aangetoond.

-> Hoe verloopt een basistraining?

De training is een combinatie van inzichten en praktische oefeningen uit de westerse psychologie en de oosterse levensfilosofie.

In 8 (wekelijkse) sessies komen o.a. volgende zaken aan bod:

  • Doe-modus versus zijn-modus 
  • Het lichaam en de adem als anker 
  • Bewegen in aandacht (milde yoga) 
  • Stresssignalen herkennen 
  • Acceptatie en ruimte geven 
  • Gedachten zijn geen feiten 
  • Antwoorden versus reageren 
  • Mindful communiceren 
  • Opstellen van een (stress)actieplan 

De deelnemers worden uitgenodigd om tussen twee sessies dagelijks te oefenen, met behulp van downloadbare meditatiebegeleidingen.

-> Praktische info over de volgende basistraining

Momenteel staat er geen nieuwe basistraining gepland.

Bij interesse kan u zich wel melden via hansbeke@epicentrum.be.

 

MINDFULL COACHING

Mindful coaching is een nieuwe, verfrissende en effectieve aanpak van individuele coaching en begeleiding. Mindfulness is een wetenschappelijk onderbouwde praktijk waarin we een open, milde, niet-oordelende aandacht oefenen voor alles wat zich toont. In ons en rondom ons.

Het bijzondere aan een individuele mindful coaching sessie is natuurlijk de één-op-één aanpak. De coach werkt op maat van de coachee (cliënt) en zijn/haar specifieke noden en uitdagingen. Deze noden en uitdagingen kunnen heel divers zijn:

  • omgaan met stress en verandering
  • meer energie en motivatie voelen
  • werk-privé balans herstellen
  • omgaan met moeilijke gevoelens zoals verdriet, kwaadheid, schuld, schaamte, enz.
  • (opnieuw) kunnen genieten van kleine dingen
  • juiste keuzes maken in werk en privé
  • communiceren op een verbindende manier
  • authentiek jezelf zijn; zelfvertrouwen voelen
  • enz.

Een individuele mindful coaching sessie duurt anderhalf uur. Doorgaans bestaat een volledig traject uit zes sessies.

-> Voor wie?

Mindful coaching is voor mensen die:

  • nog geen ervaring hebben met mindfulness maar die mindfulness willen integreren in hun leven en werk; zij willen voornamelijk meer rust, kalmte, balans, vreugde, geluk en levenskwaliteit (en minder stress!) en zien een groepstraining om één of andere reden minder zitten;
  • wél reeds ervaring hebben met mindfulness en meditatie en die verder willen gaan op dit pad; concreet werken we rond uitdagingen en problemen waar de cliënt mee worstelt en waar mindfulness kan helpen om met meer helderheid, moed en compassie stappen te zetten in een richting die juist is voor de cliënt.
-> Hoe verloopt een individuele mindful coaching sessie?

In een sessie van mindful coaching wordt er natuurlijk gepraat maar wordt er ook geoefend. Aan het begin van elke sessie oefenen we met verschillende vormen van meditatie, zoals zitmeditatie, bodyscan, adempauze, mildheidsmeditatie, enz. We maken contact met ons lichaam en onze adem. We leren stoppen.

Vanuit de ruimte en de rust die zo ontstaat onderzoeken we samen wat de cliënt wil veranderen. Welke veranderwens, welk vuur, brandt in de cliënt?  Welke krachtbronnen heeft de cliënt en welke patronen en gewoonte-energieën blokkeren verandering?

Kunnen we mild en open zijn voor alles wat zich laat zien: gevoelens, fysieke sensaties, gedachten, …? We leren compassie te hebben met onszelf en de ander. Zo krijgen we begrip en inzicht.

Aan het eind van elke sessie identificeren we concrete stappen waarmee de cliënt kan experimenteren.

 

Samen op PADD

Concreet werken we met een vierstappen-aanpak: PADD. De vier stappen van PADD, waarmee we in elk moment contact kunnen maken, zijn:

  1. P = Present zijn

De eerste stap is stoppen en aanwezig zijn. Stoppen met altijd maar DOEN, en gewoon ZIJN. We vinden houvast in de adem en in ons lichaam.

  1. A = Aanvaarden

We zijn aanwezig en erkennen wat zich aan ons laat zien. We duwen gevoelens en gedachten niet weg, ook niet de onaangename of moeilijke. We klampen ons niet vast aan gevoelens en gedachten, ook niet als ze aangenaam zijn. We erkennen en laten zijn. We leren moeilijke gevoelens te kalmeren alvorens te handelen. We leren ook dat we energiegevende gedachten, gevoelens en gedrag kunnen water geven. Zo voeden we wat ons goed doet.

  1. D = Diep kijken

In onze pure ervaringen leren we de voorwaarden herkennen voor het ontstaan van specifieke gevoelens, gedachten, stemmingen, fysieke sensaties. Ze manifesteren niet zomaar. Als nieuwsgierige onderzoekers ontdekken we oorzaak-gevolg relaties. We ontdekken wat ons goed doet. Wat we echt nodig hebben. Wat we echt belangrijk vinden en wat ons energie geeft.

  1. D = (weten wat te) Doen

Het directe gevolg van voorgaande stappen is dat we weten wat ons te doen staat.

 

-> Hoe een afspraak maken?

U kan een afspraak maken via het afsprakenformulier of op het tel nr 09/256 05 66.