Osteopathie

fotoosteo1
Osteopathie
Wat is Osteopathie?

Osteopathie is een manuele onderzoeks- en behandelmethode, waarbij het opsporen van functiestoornissen, ontstaan door een bewegingsverlies van om het even welk weefsel, centraal staat. Het is een bewegingstherapie, gesteund op een grondige kennis van de anatomie, fysiologie en neurologie van het menselijke lichaam.

Een osteopaat test spieren, gewrichten en organen op bewegingsbeperkingen en onderzoekt of er een relatie is tussen de bewegingsbeperkingen en de klacht van de patiënt.

Welke zijn de basisprincipes van een Osteopaat?

De basisprincipes die een osteopaat in zijn/haar behandeling steeds zal gebruiken zijn:

  1. Het in totaliteit bekijken van het lichaam en op zoek gaan naar de echte oorzaak van de klacht (ook op afstand). Zo kan een verstuikte enkel na maanden klachten geven in de onderrug, en zal niet de onderrug maar in eerste instantie de voet moeten behandeld worden.
  2. Een optimale doorbloeding is een noodzakelijke voorwaarde voor een optimaal herstel. De technieken zorgen voor een stimulatie van de bloedsomloop en naast de behandeling kan de osteopaat ook nog heel wat tips meegeven naar beweging en voeding toe.
  3. De functie en de structuur van een bepaald lichaamsdeel beïnvloeden elkaar. Een eenvoudig voorbeeld hiervan is een hernia. Wanneer er jarenlang spierspanningen, een verkeerde houding of blokkades zijn thv de onderrug, kan na verloop van de tijd de tussenwervelschijf tussen de wervels sneller slijten waardoor een hernia kan ontstaan.

Het lichaam kent een bepaalde mate van zelfherstel. Een behandeling zal dikwijls een soort trigger zijn, waardoor het lichaam ‘wakker schiet’ en een oude spanning of probleem terug aanpakt en herstelt.

Hoe werkt een Osteopaat?

Wel, de osteopaat werkt op drie verschillende systemen in het lichaam:

  1. Het bewegingssysteem (pariëtale systeem): spieren, gewrichten, botten, ligamenten, … .
  2. De schedel en de hersenvliezen (ook bekend als het craniosacrale systeem)
  3. De organen, bloed- en lymfevaten en de fasciale bindweefselvliezen tussen de organen (het viscerale systeem)

Deze drie systemen zijn via allerlei verbindingswegen met elkaar verbonden en zullen dus steeds in relatie met elkaar onderzocht en behandeld worden.

Op deze manier gaat een osteopaat verder kijken dan enkel de klacht en op zoek gaan naar de oorzaak. Wat is de relatie tussen de klacht en de oorzaak? Vanwaar komt het?

Hoe verloopt zo'n behandeling nu praktisch?

Een consultatie vindt steeds plaats op afspraak en duurt gemiddeld 40 minuten.

Het eerste contact zal, afhankelijk van je klacht, bestaan uit een uitgebreider of minder uitgebreid kennismakingsgesprek. De osteopaat zal heel wat vragen stellen om je klacht goed te verstaan, je medische verleden te kennen en te weten in welke richting hij moet gaan testen/behandelen. Het is steeds handig om beeldmateriaal (zoals RX, CT scan, NMR, echo,…) of resultaten van voorbije onderzoeken (zoals bv. een bloedonderzoek) mee te brengen.

Na het gesprek volgt een onderzoek van de klachtenregio. Er wordt echter ook een globaal onderzoek van het hele lichaam uitgevoerd om de oorzaak van de klacht te achterhalen. Na de testen worden de bevindingen besproken en een behandelstrategie voorgesteld.

De behandeling bestaat uit zachte manuele technieken op spieren, ligamenten, gewrichten, organen, bloedvaten en zenuwen. Zowel het onderzoek als de behandeling gebeuren volledig manueel. Er wordt geen apparatuur aangewend.

Tot slot zullen er, indien nodig, ook richtlijnen worden meegegeven over houding, sport en beweging, leefpatronen en voedingsgewoonten.

Wat gebeurt er na de behandeling?

Na een behandeling moet je lichaam de tijd krijgen om zich aan de nieuwe situatie aan te passen. Dit proces kan eventueel gepaard gaan met vermoeidheid, een korte opflakkering van de symptomen, spierstijfheid, een grieperig gevoel, een lichte emotionele ontlading, … . Dat is een normale reactie van je lichaam die maximum 2 dagen duurt en waarover je je geen zorgen hoeft te maken.

Hoe lang duurt een behandeling?

Acute klachten kunnen dikwijls na 1 of 2 behandelingen opgelost worden. Chronische of meer hardnekkige klachten vereisen uiteraard meer behandelingen. Het aantal sessies is dus variabel en hangt af van je klacht en algemene toestand. Na ongeveer drie behandelingen wordt er steeds geëvalueerd of de therapie het gewenste resultaat heeft. De eerste twee consultaties kunnen elkaar snel opvolgen, maar tussen de daaropvolgende behandelingen zitten er gemiddeld 2 tot 3 weken.

Indien nodig zal er steeds een doorverwijzing naar een arts gebeuren. Osteopathie moet complementair zijn met de klassieke geneeskunde, zonder deze te willen vervangen. Daarom is een goede relatie met je arts van groot belang.

Waar kan je terecht?

Osteopathie is dus een zeer ruime en unieke therapie voor heel wat uiteenlopende klachten.

Je kan voor deze therapie terecht in onze praktijken in Westmalle, Hansbeke, Sinaai en Astene.

Wil je meer weten over osteopathie? Neem dan een kijkje op onze blog. Je leest er verhalen, krijgt er tips en kan de laatste ontwikkelingen rond deze therapie volgen