Acupunctuur

Epicentrum 23
Epicentrum 02
Wat is acupunctuur?

Het woord acupunctuur komt van het Latijnse “acus punctura” wat letterlijk “naalden steek” betekent. Acupunctuur behoort tot de Traditionele Chinese geneeskunde en kent een geschiedenis van meer dan 5000 jaar. Typerend voor deze geneeskunde is dat er steeds naar de persoon in zijn totaliteit wordt gekeken en niet enkel naar de klacht op zich.

Acupunctuur is gebaseerd op het begrip “energie” of Qi. Qi zorgt in de natuur voor onder meer de plantengroei, het klimaat, de seizoenen en het dag-/nachtritme. Bij de mens is belangrijk voor alle processen die hem tot een levend wezen maken. De Qi regelt het zien en horen, het denken en het voelen, het slapen en het dromen, de spijsvertering, de ademhaling, het kunnen uiten van emoties en het ontplooien van talenten.

Hoe gaat acupunctuur? in zijn werk?

De Qi circuleert in het lichaam via zogenaamde meridianen. Meridianen zijn kanalen die in het lichaam een complex netwerk vormen waardoor de Qi naar elk deel van het lichaam kan stromen.

Het netwerk van meridianen kan je vergelijken met een elektriciteitsnetwerk. Je ziet de elektriciteitkabels niet liggen in de muren van de woning, maar toch zijn ze er! Ze transporteren de elektriciteit naar elk deel van je huis. En zo gaat het ook bij de meridianen: onzichtbaar, maar ontzettend belangrijk om elk deel van je lichaam van energie te voorzien!

Elk orgaan heeft twee meridianen: een linkse en een rechtse baan. De energie die door elk orgaan geproduceerd wordt, zal via deze twee banen naar de rest van het lichaam getransporteerd worden. Zo kan een probleem van de energie thv de darm een tenniselleboog veroorzaken, of kan een probleem thv de galblaas een knieprobleem in stand houden,…

Bepaalde storingen van de organen (te veel of te weinig energie produceren) zullen dus zorgen voor symptomen en klachten in het verloop van hun meridianen.

Op het verloop van die meridianen liggen specifieke punten: zowel versterkende als kalmerende punten. Terug net zoals in een elektriciteitsnetwerk waar je de verschillende schakelaars en stopcontacten hebt!

Via deze punten kan de acupuncturist storingen oplossen. Bij te weinig energie worden versterkende punten aangeprikt. Bij te veel energie worden kalmerende punten behandeld.

Het doel van acupunctuur?

Acupunctuur kan dus helpen een gezonde balans terug te vinden!

Wil je meer weten over deze interessante behandelmethode? Neem dan even een kijkje op onze blog.

Waar kan je acupunctuur vinden?

Deze therapie kan je raadplegen in Epicentrum Westmalle.

Hoe gaat acupunctuur in zijn werk?

Veel mensen zijn niet echt gek op naalden en vragen zich af of een behandeling acupunctuur pijnlijk is. Vandaar een woordje uitleg.

Een acupuncturist maakt gebruik van zeer dunne, steriele naalden. Deze worden ingebracht op punten die op de meridianen liggen om de energie van een bepaald orgaan te versterken of te kalmeren. Zo treedt er een herstel of een nieuw evenwicht op.

De naalden zijn veel dunner dan een injectienaald en kunnen daarom pijnvrij worden ingebracht. Meestal voel je daar dus helemaal niets van. Eens de naalden geprikt zijn, volgt er een periode van rust. Je kan even op je gemak je ogen dichtdoen en rustig genieten. Soms voel je een warme gloed in je lichaam, wat ook een positief aangenaam gevoel is.

Zijn er nog andere methodes die een acupuncturist kan toepassen?

Bij mensen die desondanks nog steeds schrik hebben of bij kinderen kunnen er ook andere methodes gebruikt worden. Zo bestaan er kleine pleistertjes met magneetjes die op de acupunctuurpunten kunnen gekleefd worden. Ook bestaat er pijnloze laseracupunctuur en ooracupunctuur.

Tot slot kan je van de acupuncturist ook een moxa-stick naar huis meekrijgen. Moxa is gemaakt van bijenvoet kruid. Het lijkt op een grote sigaar, die je ook werkelijk kan aansteken. De stick verspreidt een intense diepgaande warmte en kan door de patiënt thuis gebruikt worden om een paar aangeleerde acupunctuurpunten te stimuleren. De stick moet dan op een paar cm van het punt gedurende een aantal minuten gehouden worden. Moxa wordt vaak gebruikt bij zwangere vrouwen. Er bestaat namelijk een punt dat ervoor kan zorgen dat een baby’tje dat in stuit ligt, zich toch nog kan draaien in het bekken, zodat een gewone bevalling kan plaatsvinden.

Acupunctuur en de klassieke geneeskunde.

Acupunctuur is complementair met de klassieke geneeskunde, zonder deze te willen vervangen. Daarom is een goede relatie met de arts van de patiënt van groot belang en zal bij de minste twijfel een overleg of doorverwijzing steeds plaatsvinden.