Hanne De Ruyck

Hanne ZW

Epicentrum Hansbeke

Begijnhoflaan 22

9850 Deinze

09/256.05.66

 

Epicentrum Westmalle

03/290.30.90

hanne@epicentrum.be

Wie ben ik?

In 2007 rondde ik de vijfjarige basisopleiding osteopathie aan The International Academy of Osteopathy (IAO) te Gent met succes af. Om nog iets meer wetenschappelijke draagkracht te genereren, deed ik nadien nog een extra postacademisch jaar in Londen aan de Metropolitan University. Eind 2009 behaalde ik daar mijn universitair diploma als osteopaat.

 

De jaren daarop investeerde ik in de tweejarige postgraduate opleiding “Osteopathie bij kinderen” in Nederland.

 

Nadien volgde ik vele bijscholingen over totaal uiteenlopende onderwerpen, in binnen- en buitenland, van docenten over de hele wereld. Osteopathie is een relatief jong beroep met verschillende stromingen, visies en ontdekkingen waarin je je blijvend kan bijscholen. Het continue bijleren en zoeken naar nieuwe oplossingen voor bepaalde klachten maakt ons beroep extra uitdagend.

 

Ondertussen geef ik met plezier zelf een aantal jaar les als docente en inspireer ik graag andere gemotiveerde collega’s.

 

Samen met mijn partner Niels Eelens richtte ik in 2014 vzw Still More op. Een postgraduate school en platform waar collega’s andere collega’s kunnen inspireren met nieuwe kennis en technieken. We organiseren jaarlijks een aantal cursussen van top-docenten. Zo hebben we het voorrecht van dichtbij van de besten te mogen leren. Ook stonden we reeds een paar keer in Denemarken paraat waar ik onder andere de opleiding ‘Osteopathy and pregnancy’ en ‘Osteopathy for newborns and children: the essential’ gaf.

 

Sinds 2017 geef ik les aan The Practice Academy te Brussel. Ik geef er onder meer deze cursus.

Wat inspireert me?

Samen met de patiënt op zoek gaan naar de echte oorzaak van een acuut of reeds chronisch probleem is telkens opnieuw een uitdaging. In deze tijden van vaak snelle symptoombestrijding zonder zich af te vragen wat de onderliggende reden is van een klacht, komen chronische klachten meer en meer voor. De oorzakelijke reden van een chronische klacht ligt vaak jaren terug in het verleden. Een hele uitdaging om die op te sporen. Hoe langer ik aan het werk ben, hoe sneller ik bepaalde signalen herken en hoe fijner ik een lichaam terug kan helpen de juiste balans te vinden. Daarnaast ben ik er ook van overtuigd dat het juiste advies of de ultieme tip daarbij van cruciaal belang kan zijn.

 

Daarnaast is het van jongs af aan een passie om te werken met kinderen. Reeds van in mijn jeugd ging mijn vrije tijd volledig op in jeugdwerk in de breedste zin van het woord. Gaande van monitor tot kampcoördinator tot instructeur om monitoren op te leiden tot speciale begeleidster van kinderen met autisme en ADHD.

Steunend op deze ervaring en op de overtuiging dat osteopathie voor kinderen met diverse problemen heel veel kan betekenen, maakt dat ik me steeds meer ben gaan verdiepen in therapie bij kinderen. Ik sta er nog elke dag van versteld hoe puur kinderen op een behandeling reageren en wat een wereld van verschil een osteopathiesessie voor een kind kan zijn. Het is fantastisch om te zien hoe een kind kan genieten van een behandeling en hoe dankbaar het achteraf is.

 

Puur uit interesse en het idee dat ik er dankbare oefeningen zou kunnen uithalen, volgde ik in 2014-2015 een opleiding tot kinderyogadocent. En dat was een zeer fijne ervaring die voor heel wat nieuwe inzichten, leuke contacten en interessante oefeningen/tips bij kinderen gezorgd heeft. Het is in elk geval een niet afgesloten hoofdstuk, waar ik graag nog verder mee aan de slag wil gaan.

Opleidingen

Osteopathie is een jong dynamisch beroep in volle ontwikkeling. De vele ruimte voor nieuwe technieken en ontwikkelingen maakt het extra uitdagend. Ik volgde verspreid over de afgelopen 10 jaar deze cursussen:

 

 • 2-jarige opleiding osteopathie bij kinderen (René Zweedijk, Hanneke Nusselein, Frank Vermeule,…)
 • Geïntegreerde technieken (Frank De Bakker)
 • The heart & morphogentics 1 en 2 (P. Van Den Heede)
 • Simplified kinesiologie (P. Claes)
 • Nieuwe technieken van de schouder en bekkengordel (JP Barral)
 • Silver Bullets volume 1: onopgeloste emotionele conflicten (P. Van Caille)
 • Silver Bullets volume 2: ontgifting en het lymfatisch systeem (P. Van Caille)
 • Silver Bullets volume 3: de stress-as en het belang van de neurotransmitters (P. Van Caille)
 • Silver Bullets volume 4: micro-organismen en salutogenesis (P. Van Caille) 
 • Energetica Natura: Overgevoeligheid in de 21ste eeuw 
 • Osteopathie bij kinderen volgens de geïntegreerde technieken: leer- en gedragsstoornissen (Frank De Bakker)
 • Korte hefboommanipulaties (L. Hartman / D. Herbert)  
 • Osteopathic somato emotional solutions (M. Van Hecke)
 • Techniek panorama binnen het viscerale systeem (JM. Beuckels)
 • Hechting, stress en trauma bij kinderen (J. Peeters)
 • De invloed van het familiesysteem bij kinderen (J. Peeters)
 • Total reset therapy (gebaseerd op NAET) ivm allergie-desensibilisatie
 • Trauma through a child’s eyes (Maggie Kline)
 • Osteorevisie: de lumbale wervelkolom (Erwin Hermans)
 • Spinning babies – opleiding in samenwerking met vroedvrouwen (Jennifer Walker)

 

Mijn collega’s

Lees zeker onze blog!

Contacteer ons

Praktijk Hansbeke

Begijnhoflaan 22
9850 Hansbeke

tel: 09/256.05.66

email: hansbeke@epicentrum.be

Praktijk Westmalle

Zandstraat 27
2390 Westmalle

tel: 03/290.30.90

email: westmalle@epicentrum.be

Epicentrum Astene

Emiel Clauslaan 9
9800 Astene

Tel: 0483/39 57 09

email: astene@epicentrum.be